niedziela, 25 stycznia 2015

Minimalistyczny bananowiec bez jajek, masła i mleka




Zdrowe i pyszne ciasto, którym można się zajadać bez większych wyrzutów sumienia :) Zamiast cukru – miód. Polecam do pracy albo do szkoły.

10-15 kawałków
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 50 min.


Składniki
320g obranych dojrzałych bananów (3-4 szt.) + 2 plastry banana (krojone wzdłuż długości)
60ml oleju roślinnego
80g miodu
180g mąki tortowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Przygotowanie
  1. Przygotuj składniki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą (zdj. 1).
  2. Banany (320g) rozgnieć widelcem, pozostawiając kawałeczki – nadadzą ciastu wilgoci (zdj. 2).
  3. Połącz olej i miód z bananami (zdj. 3).
  4. Przygotuj formę do ciasta (ok. 10x20 cm) (zdj. 4).
  5. Dodaj mąkę do mieszanki bananowej, wymieszaj delikatnie i umieść w formie (zdj. 5).
  6. Ułóż plastry banana (zdj. 6).
  7. Piecz w temp. 170 st. C przez ok 50 min. (zdj. 7).










sobota, 17 stycznia 2015

Strudel z batatem, kurczakiem i serem pleśniowym



Najbardziej znany strudel to podawany na ciepło zawijaniec z ciasta półkruchego z jabłkowym lub wiśniowym nadzieniem. Kojarzony przede wszystkim z kuchnią austriacką i z tego względu popularny na ziemiach dawnej Galicji.

Ja proponuję Wam wersję „konkretną”, czyli z mięsem i warzywami. Ponadto, zamiast ciasta półkruchego użyłam francuskiego.

4 porcje
Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 60 min.


Składniki
275g ciasta francuskiego
nadzienie
1 żółtko
mak (do dekoracji)

Nadzienie
300g piersi z kurczaka
sok z 1/3 cytryny
chilli (świeże lub suszone płatki)
200g batata (słodki ziemniak)
200g czerwonej papryki
40g czerwonej cebuli
świeży tymianek
½ ząbka czosnku
30g suszonych pomidorów w oleju
15g kaparów
60g sera pleśniowego
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bazylii
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Nadzienie

  1. Pokrój kurczaka w ok. 1 cm kostkę i zamarynuj w soku z cytryny, chilli (ilość wg uznania) i oliwie z oliwek. Wstaw do lodówki (zdj. 1).
  2. Pokrój batat, paprykę i cebulę w ok. 0,5 cm kostkę i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem,tymiankiem, oliwą z oliwek i solą (zdj. 2).
  3. Rozłóż równomiernie na blasze (zdj. 3) i piecz w temp. 170 st. C przez 15-20 min.
  4. Podczas, gdy warzywa są w piekarniku pokrój pomidory suszone w kostkę oraz posiekaj pietruszkę i podrzyj bazylię i wymieszaj z kaparami. Podziel ser pleśniowy na kawałki (zdj. 4).
  5. Rozgrzej patelnię grilową lub zwykłą do wysokiej temperatury i wrzuć na nią osolonego kurczaka i chilli (zdj. 5).
  6. Smaż krótko – po ok 1 minucie sprawdź czy mięso nabrało koloru i obróć. Kurczak ma się tylko zarumienić, w środku będzie surowy (zdj. 6).
  7. Połącz pieczone warzywa z kurczakiem oraz mieszanką pomidorów i sera. Dopraw do smaku (zdj. 7).
Strudel
  1. Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozwiń na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
  2. Rozłóż nadzienie wzdłuż długości ciasta, pozostawiając ok. 2 cm krawędzi z jednej strony, a z drugiej taką szerokość ciasta, aby można było nim owinąć nadzienie (zdj. 8).
  3. Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i posmaruj odkryte powierzchnie ciasta (zdj. 8).
  4. Owiń nadzienie, łącząc wszystke krawędzie i sklejając je (zdj. 9).
  5. Posmaruj strudel pozostałym żółtkiem i posyp makiem (zdj. 9).
  6. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 60 min. (zdj. 10).
 Wersja dla wegetarian: usunąć kurczaka z przepisu, użyć wiecej warzyw i sera.
















piątek, 9 stycznia 2015

Kolendra - przyprawa i zioło



Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych (Apiaceae) pochodzącą znad Morza Śródziemnego, jednak rosnącą na wielu szerokościach geograficznych i wykorzystywaną w rozmaitych kuchniach świata oraz w medycynie. Jest jedną z najstarszych przypraw – stosowana była w starożytnym Rzymie i Grecji, a jej nasiona znalezione zostały nawet w grobowcu faraona Tutenchamona! (może miał za życia kłopoty żołądkowe? ;)) Nasiona kolendry mają zupełnie odmienny smak i aromat od liści, które przez wielu są nielubiane ze względu na intensywność smaku.

Nasiona kolendry charakteryzują się słodkim, łagodnym aromatem i przyjemnym zapachem o lekko cytrusowej nucie. Nadają się zarówno do dań gorących, jak i wypieków. Przed rozdrobnieniem nasion w moździeżu, należy lekko je podgrzać na patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich olejki eteryczne, a tym samym smak i aromat. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Liście kolendy są intensywnie zielone i przypominają pietruszkę. Są jednak delikatniejsze w dotyku, za to mają o wiele bardziej wyrazisty smak. Świeżą kolendrę albo się lubi, albo się jej nie znosi.. Niemniej jednak, z autopsji mogę powiedzieć, że nie warto się do niej zrażać. Kiedy pierwszy raz spróbowałam liści kolendry przyznaję, że mnie odrzuciło ;) Przyjechałam wtedy z Polski do Londynu i zaczynałam odkrywać nowe smaki. Pracując w profesjonalnej kuchni oraz odwiedzając różnorodne restauracje, wkrótce przekonałam się, jak wspaniałe jest to zioło. Warto zacząć od sosów i zup, gdyż wtedy aromat przenika potrawę, ale nie jest głównym smakiem na palecie. Zanim się zorientujemy wrzucamy liście kolendry do sałatek, dipów czy past.. Jest to zioło „uzależniające” i na dodatek super zdrowe :) Liście kolendry tracą na swej intensywności podczas procesu gotowania, dlatego warto dorzucić je do potrawy również tuż przed serwowaniem lub posypać danie bezpośrednio po nałożeniu na talerz. Łodyżki mają jeszcze mocniejszy smak, więc je również się wykorzystuje. Świeżą kolendrę przechowuj w lodówce - umieść ją w plasikowym  woreczku, zawiniętą najpierw w wilgotny papierowy ręcznik.

Kulinarne zastosowanie kolendry
Kolendra używana jest do dań indyjskich, pakistańskich, chińskich, tajskich, meksykańskich oraz w kuchniach regionu środkowo-wschodniego, śródziemnomorskiego, jak również w Ameryce Łacińskiej i Indonezji.

Nasiona kolendry znajdują najszersze zastosowanie w Indiach i Pakistanie. Dodaje się ją do curry, zup, marynat, czatni (chutney – gęsty, słodki sos), pikli, a także słodyczy. Nasiona kolendry są składnikiem mieszanki Garam masala (stosowanej m.in. do przyrządzania dahl, czyli dania z soczewicy). Garam masala dodaje się pod koniec gotowania – w przeciwnym razie przyprawa staje się gorzka i psuje smak potrawy.

W kuchni Chińskiej stosuje się głównie liście kolendy – świetnie komponuje się ona z sosem sojowym.

Tajowie również wykorzystują przede wszystkim liście kolendry, które w połączeniu z powszechną w kuchni tajskiej limonką tworzą niepowtarzalny aromat. Jednakże, niektóre dania przyrządzane przez Tajskich muzułmanów przypominają indyjskie curry i zawierają nasiona kolendry.

Kuchnie: meksykańska, portugalska, hiszpańska czy ameryki łacińskiej stosują liście kolendry.

Dania z kolendrą w Dopraw Swój Świat:
Nasiona kolendry
Curry z kurczaka

Liście kolendry
Curry z kurczaka

Właściwości zdrowotne
Nasiona kolendry zawierają linalol, α-Pinen, geraniol, kamfen i inne organiczne związki chemiczne, które wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy oraz wzdęcia.
Nasiona zalewa się wodą i zagotowuje. Można pić z miodem.

W ich skład wchodzą liczne kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy (omega 6).

Nasiona kolendry bogate są w błonnik pokarmowy, który zbawiennie wpływa na procesy trawienne organizmu.

Nasiona kolendry posiadają właściwości przeciwzapalne oraz antygrzybicze.

Nasiona kolendry zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Nasiona kolendry wspomagają dobry cholesterol, i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. 

Liście kolendry zawierają linalol, α-Pinen, geraniol, kamfen i inne organiczne związki chemiczne, które wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy oraz wzdęcia.

Świeża kolendra zawiera polifenole – organiczne zwiazki chemiczne, które mają działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz dolegliwości związanych z układem krwionośnym.

Z uwagi na bogatą zawartość minerałów w swoim składzie, liście kolendry wpływają pozytywnie na pracę serca oraz produkcję krwinek czerwonych.

Świeża kolendra zawiera ogromną ilość witaminy A, która jest przeciwutleniaczem oraz czynnikiem promującym zdrową skórę i wzrok.

Liście kolendry są również bardzo bogatym źródłem witaminy K, która wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi oraz budowę kości.


Wartości odżywcze

Nasiona kolendry


Składnik
Wartość odżywcza
w 100g
Procent dziennego
zapotrzebowania
Wartość energetyczna
298 Kcal
15%
Węglowodany
54.99 g
42%
Białko
12.37 g
22%
Tłuszcz
17.77 g
60%
Cholesterol
0 mg
0%
Błonnik
41.9 g
110%
Witaminy
Niacyna
2.130 mg
13%
Kwas foliowy
1 µg
<1%
Ryboflawina
0.290 mg
22%
Tiamina
0.239 mg
20%
Witamina C
21 mg
35%
Elektrolity
Sód
35 mg
2%
Potas
1267 mg
27%
Minerały
Wapń
709 mg
71%
Miedź
0.975 mg
108%
Żelazo
16.32 mg
204%
Magnez
229 mg
57%
Mangan
1.900 mg
82%
Fosfor
409 mg
39%
Cynk
4.7 mg
43%

Liście kolendry


Składnik
Wartość odżywcza
w 100g
Procent dziennego
zapotrzebowania
Wartość energetyczna
23 Kcal
1%
Węglowodany
3.67 g
3%
Białko
2.13 g
4%
Tłuszcz
0.52 g
2%
Cholesterol
0 mg
0%
Błonnik
2.8 g
6.5%
Witaminy
Niacyna
1.114 mg
7%
Kwas foliowy
62 µg
15.5%
Kwas pantotenowy
0.570 mg
11%
Pyridoksyna
0.149 mg
11%
Ryboflawina
0.162 mg
12%
Tiamina
0.067 mg
5.5%
Witamina A
6748 IU
225%
Witamina C
27 mg
45%
Witamina E
2.5 mg
17%
Witamina K
310 mcg
258%
Elektrolity
Sód
46 mg
3%
Potas
521 mg
11%
Minerały
Wapń
67 mg
7%
Selen
0.9 mg
2%
Żelazo
1.77 mg
22%
Magnez
26 mg
6.5%
Mangan
0.426 mg
18.5%
Fosfor
48 mg
7%
Cynk
0.5 mg
4.5%
Fitoskładniki
Karoten-α
36 µg
-
Karoten-ß
3930 µg
-
Kryptoksantyna
202 µg
-
Zeaksantyna
865 µg
-