Przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na orzeźwiające, słoneczne
desery :) Ostatnio natknęłam się na świeżą melisę i zakochałam się w jej
zapachu i aromacie. Tak jak moje koty zresztą ;)
No i wymyśliłam taką oto wersję włoskiej panna cotta. Mam
nadzieję, że Wam zasmakuje!
6 porcji
Przygotowanie: ok. 20 min
(plus ok. 20 min chłodzenia)
Czas tężenia w lodówce: con.
4h
Składniki
Panna cotta
300ml śmietanki 30%
100ml mleka
60g cukru
2 łyżki soku z limonki
6 łyżek soku z cytryny
pół laski wanilii
garść świeżej melisy
2 łyżeczki żelatyny
Akompaniament z pomarańczy
2 pomarańcze (ok. 200g po obraniu)
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soku z limonki
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka listków melisy
Przygotowanie
Panna cotta
- Wszystkie składniki, poza żelatyną i wanilią, wrzuć do małego garnka.
- Połowę laski wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii.
- Zarówno ziarenka, jak i oskrobaną laskę wanilii dorzuć do garnka (zdj.1).
- Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu, ale nie zagotuj. Śmietana ma być jedynie na tyle ciepła, żeby rozpuściła się w niej żelatyna.
- Wrzuć żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (zdj.2).
- Po ok. 20 minutach przelej śmietanę przez drobne sitko, aby odcedzić pozostałe składniki.
- Wlej płyn do silikonowych (zdj.3) lub metalowych pojemniczków, bądź do szkalnych salaterek (wersja wygodniejsza – bo można w nich serwować) i wstaw do lodówki na co najmniej 4h.
- Aby wydobyć stężoną panna cottę z pojemniczków, zanuż je na kilka sekund w gorącej wodzie, po czym odwróć i przełóż deser na talerz. Natomiast w przypadku silikonowych pojemniczków, można panna cottę zamrozić, a następnie ok. 1h przed serwowaniem wyłóżyć na talerzyki, żeby desery odtajały.
Akompaniament z pomarańczy
- Pomarańcze umyj i obierz, a następnie wytnij z nich segmenty czystego miąższu - bez błonki (zdj.4 i 5).
- Wrzuć je do małego garnka razem z cukrem i mąką kukurydzianą.
- Gotuj wysztko przez ok. 5 min, aż pomarańcza puści sok, a skrobia lekko go zagęści.
- Zdejmij pomarańcze z ognia, odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową i dodaj posiekaną melisę (zdj.6).