poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Cytrusowa panna cotta z melisą



Przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na orzeźwiające, słoneczne desery :) Ostatnio natknęłam się na świeżą melisę i zakochałam się w jej zapachu i aromacie. Tak jak moje koty zresztą ;)
No i wymyśliłam taką oto wersję włoskiej panna cotta. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!


6 porcji
Przygotowanie: ok. 20 min (plus ok. 20 min chłodzenia)
Czas tężenia w lodówce: con. 4h

Składniki

Panna cotta
300ml śmietanki 30%
100ml mleka
60g cukru
2 łyżki soku z limonki
6 łyżek soku z cytryny
pół laski wanilii
garść świeżej melisy
2 łyżeczki żelatyny

Akompaniament z pomarańczy
2 pomarańcze (ok. 200g po obraniu)
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soku z limonki
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka listków melisy


Przygotowanie

Panna cotta
  1. Wszystkie składniki, poza żelatyną i wanilią, wrzuć do małego garnka.
  2. Połowę laski wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii.
  3. Zarówno ziarenka, jak i oskrobaną laskę wanilii dorzuć do garnka (zdj.1).
  4. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu, ale nie zagotuj. Śmietana ma być jedynie na tyle ciepła, żeby rozpuściła się w niej żelatyna.
  5. Wrzuć żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (zdj.2).
  6. Po ok. 20 minutach przelej śmietanę przez drobne sitko, aby odcedzić pozostałe składniki.
  7. Wlej płyn do silikonowych (zdj.3) lub metalowych pojemniczków, bądź do szkalnych salaterek (wersja wygodniejsza – bo można w nich serwować) i wstaw do lodówki na co najmniej 4h.
  8. Aby wydobyć stężoną panna cottę z pojemniczków, zanuż je na kilka sekund w gorącej wodzie, po czym odwróć i przełóż deser na talerz. Natomiast w przypadku silikonowych pojemniczków, można panna cottę zamrozić, a następnie ok. 1h przed serwowaniem wyłóżyć na talerzyki, żeby desery odtajały.

Akompaniament z pomarańczy
  1. Pomarańcze umyj i obierz, a następnie wytnij z nich segmenty czystego miąższu - bez błonki (zdj.4 i 5).
  2. Wrzuć je do małego garnka razem z cukrem i mąką kukurydzianą.
  3. Gotuj wysztko przez ok. 5 min, aż pomarańcza puści sok, a skrobia lekko go zagęści.
  4. Zdejmij pomarańcze z ognia, odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową i dodaj posiekaną melisę (zdj.6).
Serwuj panna cottę z pomarańczami i udekoruj gałązką melisy