sobota, 9 maja 2015

Tarta szparagowa z tuńczykiem i mascarpone



Wiosna nadeszła pełną parą, a wraz z nią sezon szparagowy :) Coraz bardziej popularne są u nas zielone szparagi. Ze względu na swoją sprężystą strukturę nadają się one do sałatek, risotto i.. tart! W tym przepisie wykorzystałam oba rodzaje szparagów, gdyż te białe mają intensywniejszy smak i świetnie komponują się z tuńczykiem i oliwkami.


1 tarta o średnicy 28cm
Przygotowanie: 30 min (plus ok. 2h na upieczenie bazy do tarty)
Pieczenie: ok. 40 min


Składniki
1 baza o średnicy 28cm – przepis znajdziesz tutaj: Baza do tarty z ciasta kruchego
300ml mleka
4 jajka
250g białych szparagów
140g zielonych szparagów
140g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
150g serka mascarpone
40g czarnych oliwek
siekana pietruszka
siekany koperek
sól i pieprz


Przygotowanie
  1. Przygotuj bazę do tarty z ciasta kruchego.
  2. Obierz szparagi i pokrój na kawałki (zdj. 1 i 2).
  3. Szparagi ugotuj osobno.Na zielone wystarczy 2-3 min.
  4. Po ugotowaniu, natychmiast schłodź szparagi i osusz papierem kuchennym.
  5. Odcedź tuńczyka i wyciśnij z niego nadmiar płynu.
  6. Oliwki pokrój w plastry.
  7. Zmiksuj jajka z mlekiem, ziołami, solą i pieprzem (zdj. 3).
  8. Ułóż szparagi, tuńczyka, oliwki i mascarpone na dnie bazy do tarty, pozostawiając niewielką ilość każdego ze składników na później (zdj. 4).
  9. Zalej miksem mleka i jajek.
  10. Ułóż pozostałą partię składników (zdj. 5).
  11. Piecz przez ok 40 min. w temp. 180 st. C.

Tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.