środa, 30 września 2015

Aksamitne ciasto dyniowe z syropem imbirowym i kardamonem



Dynia jest warzywem dość słodkim i świetnie łączy sie z imbirem oraz kardamonem. Dynia posiada wiele drogocennych wartości odżywczych, mając jedynie 28 kcal. Dostarcza nam ona witaminę A, potas, wapno, fosfor, a także witaminy z grupy B.
Wcześniej podzieliłam sie z Wami przepisami na PUSZYSTE PUREE Z DYNI oraz na RISOTTO Z DYNIĄ I SZAŁWIĄ. Dzisiaj proponuję pyszne, wilgotne ciasto.

ok. 15 porcji

Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 1h


Składniki:

600g obranej dyni (JAK OBRAĆ DYNIĘ)
15g świeżego imbiru
350g mąki
150g cukru
7 łyżek + 3 łyżeczki syropu imbirowego (przepis znajdziesz TUTAJ
260 ml oleju roślinnego
4 jajka
2 kardamony
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
80g pistacji (bez łupinek)


Przygotowanie:


Należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
  1. Wysmaruj blachę (ok. 30cm/20cm) masłem i obsyp mąką lub wyłóż pergaminem.
  2. Dynię oraz imbir zetrzyj na drobnej tarce i połącz.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, a następnie przesiej przez sitko.
  4. Rozbij skorupki kardamonu i wydobądź ziarenka.
  5. Do mąki dodaj cukier oraz ziarenka kardamonu. Wszystko wymieszaj.
  6. Jajka ubijaj w robocie kuchennym trzepaczką przez 2 minuty (zdj. 1).
  7. Ciągle ubijając jajka, dolewaj cienką stróżką syrop imbirowy (7 łyżek), a następnie w ten sam sposób dodaj olej i sok z cytryny (zdj. 2).
  8. Przelej jajka z olejem do pojemnika z maką i cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj ( obie części nie powinny być zbyt dokładnie wymieszane ze sobą).
  9. Dodaj dynię i delikatnie wymieszaj (zdj. 3).
  10. Pistacje posiekaj i wymieszaj z syropem imbirowym (3 łyżeczki). 
  11. Przełóż masę do formy (zdj. 4 i 5), posyp pistacjami i piecz w temp. 160 st. C (termoobieg) przez ok. 1h. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy drewniany patyczek wbity do ciasta jest po wyjęciu czysty (ze względu na dużą zawartość dyni może być mokry, ale nie powinien być oblepiony ciastem) (zdj. 6).













niedziela, 27 września 2015

Jak obrać dynię



Żeby rozprawić się z dynią w sposób skuteczny i bezpieczny, potrzebny jest duży i mocny nóż. Jeśli masz taki, to obranie dyni nie powinno przyspożyć Ci większych trudności.

  1. Odetnij ogonek wraz z kawałkiem czubka dyni (jeśli jest wypukły), żeby utworzyć płaską powierzchnię, na której później położysz dynię (zdj. 1).
  2. Połóż dynię na płaskiej części (zdj. 2).
  3. Wbij sztych (czubek) noża w środek i przekrój dynię. W ten sposób pokrój dynię na cztery lub więcej części (w zależności od gabarytów warzywa) (zdj. 3 i 4).
  4. Wygrzeb wnętrze dyni przy pomocy łyżki (zdj. 5).
  5. Połóż kawałek dyni na jednym z prostych boków, wypukłą częścią na zewnątrz  (zdj. 6).
  6. Chwyć za drugi bok, a następnie wbij nóż płytko pod skórę mniej więcej w połowie wypukłej części kawałka dyni (zdj. 6).
  7. Przesuń nóż w stronę deski, wycinająć w ten sposób kawałek skóry. Postępuj w ten sposób wzdłuż całej długości kawałka (zdj. 6).
  8. Obróć kawałek i połóż go na drugim boku  (zdj. 7).
  9. Powtórz czynności jak w pkt 6 i 7  (zdj. 8).



















sobota, 26 września 2015

Syrop imbirowy



Imbir, z uwagi na wspaniałe właściwości lecznicze, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego warto go spożywać regularnie przez cały rok. Można stosować świeży imbir bądź sporządzić z niego syrop, który jest świetnym dodatkiem do herbaty, ciast i deserów. Przepis jest bardzo prosty :)



ok. 150ml syropu
Przygotowanie: ok. 30 min.


Składniki
100g świeżego imbiru
300ml wody
ok. 150g cukru (proporcja cukru (g) do wywaru z imbiru (ml) - 1:1)
1 gwiazda anyżu
1 łyżeczka kory cynamonu


Przygotowanie
  1. Pokrój imbir w plastry.
  2. Zagotuj wodę w garnuszku i dodaj do niej imbir wraz z anyżem i cynamonem.
  3. Gotuj przez 20 min., żeby wywar nabrał intensywności.
  4. Odcedź wywar i sprawdź jego objętość (w ml). Odmierz taką samą ilość cukru (w gramach).
  5. Przełóż wywar z powrotem do garnuszka. Zagotuj.
  6. Na wolnym ogniu, wrzucaj cukier małymi partiami, delikatnie mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Uważaj, żeby syrop nie przypalił się. W razie konieczności zmniejsz moc palnika.
  7. Przelej syrop do małego słoika lub szklanej butelki.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u


piątek, 18 września 2015

Yorkshire pudding - pyszny dodatek do pieczeni



Yorkshire pudding (potocznie Yorkshire pud) to wypiek z ciasta naleśnikowego, który jest nieodzowną częścią brytyjskiego Sunday roast (czyli tradycyjnej pieczeni na niedzielę). Idealny pudding powinnien wyrosnąć tak, by miał dziurkę w środku i tworzył kształtem coś w rodzaju naczynia. Służy to temu, by móc wlać do środka sos pieczeniowy (gravy). Efekt jest fantastyczny – lekkie ciasto świetnie łączy się z sosem. Puddingi potrafią być dość kapryśne i nie zawsze wypieką się tak, jakbyśmy chcieli. Jednak jest to całkiem normalne. Bardziej płaski, rozrośniety w poprzek mozna porwać palcami i zamoczyć w sosie. Mmm, pycha :)
Podstawowe składniki - jajka, mleko oraz mąkę - łączy się w identycznych proporcjach. Najlepiej odmierzyć najpierw jajka (np. w pojemniku z miarką), a potem dodać taką samą objętość pozostałych elementów.
Polecam! Wasze dzieci się zakochają, a i Wam z pewnością zasmakuje;)



ok. 15 mini puddingów
Przygotowanie: ok. 10 min.


Składniki
3 jajka
ok. pół szklanki mleka
ok. pół szklanki mąki
kilka kropel octu (można pominąć)
sól
olej (do pieczenia)


Przygotowanie
  1. Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki (poza olejem). Wstaw na 1 godzinę do lodówki (zdj 1).
  2. Nalej olej na spód foremek (nie powinny być płytkie, gdyż wtedy ciasto nie wyrośnie w górę).
  3. Nastaw piekarnik na temp. 190 st. C (grzałka górna i dolna) i wstaw do niego foremki z olejem na ok 8 min (zdj 2).
  4. Wyjmij tacę z foremkami i natychmiast wlej do nich zimne ciasto, do ok. 2/3 wysokości (zdj. 3). Zachowaj ostrożność! Gorący olej może pryskać.
  5. Wstaw do piekarnika na 20 min.

  6. Wyrośnięte puddingi będą puste w środku. Jeśli dziurka sama się nie utworzy, można przerwać błonkę palcem lub nożem.

Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u









poniedziałek, 14 września 2015

Sałatka Waldorf w wersji dietetycznej



Nieubłagalnie zbliża się koniec lata, a wraz znim sezon na surowizny, za którymi tak tęsknimy podczas długiej zimy. Ale wrzesień to miesiąc, w którym możemy sobie jeszcze pofolgować i nacieszyć się świeżymi warzywami. Dojrzewają winogrona, pojawiają się wczesne jabłka. Proponuję Wam bardzo zdrową i orzeźwiającą sałatkę Waldorf, której głównymi składnikami są właśnie jabłka i winogrona, a także seler naciowy.
Sałatka świetnie nadaje się na lunch do pracy, szczególnie jeśli dodamy do niej grilowaną pierś z kurczaka. Pyszna i zdrowa kompozycja. W tradycyjnej wersji pojawia się majonez, ale ja zastąpiłam go jogurtem :)


3-4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 min.


Składniki
320g selera naciowego
160g jabłek
160g czerwonych winogron
40g orzechów włoskich
8 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli


Przygotowanie
  1. Umyj warzywa i owoce.
  2. Seler obierz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie, lecz niezbyt duże (kostka lub podłużne, a wąskie).
  3. Jabłka pokrój na kawałki o podobnym kształcie oraz wielkości, co seler. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się brązowe.
  4. Winogrona przekrój na pół.
  5. Połówki orzechów podziel na 4.
  6. Jogurt wymieszaj z miodem, dodaj soli.
  7. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dressing warto dodać krótko przed serwowaniem, gdyż sok z owoców może rozrzedzić jogurt, a wtedy spłynie on na dno naczynia.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u













czwartek, 10 września 2015

Figi na ciepło z miodem i migdałami




Figi są nam najbardziej znane w formie suszonej. Mają dość intensywny smak i świetnie nadają się do ciast. Warto spróbować jednak tych świeżych, które docierają do naszych sklepów we wrześniu. Nie przegapcie tego krótkiego okresu, bo niewiele jest owoców o tak interesującym smaku i teksturze. Poza niewątpliwymi atutami estetycznymi, figi mają wiele wartości odżywczych oraz po prostu pysznie smakują. Są niezykle delikatne, niemal rozpuszczają się w ustach (szczególnie po zapieczeniu). Jednocześnie, małe ziarenka zawarte w miąższu dodatkowo pobudzają zmysły, chrupiąc przyjemnie między zębami.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spróbowania tego superowoca. Poniżej przedstawiam bardzo prosty sposób ich podania.


4 figi
Przygotowanie: ok. 10 min.
Pieczenie: ok. 13 min.


Składniki
4 figi
2 łyżki miodu
1,5 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki serka mascarpone
1 łyżka migdałów w płatkach


Przygotowanie
  1. Umyj figi, odetnij szypułkę i natnij owoce mniej więcej do połowy (zdj. 1).
  2. Połóż figi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej nim figi (zdj. 2).
  4. Zapiekaj w temp. 200 st. C (termoobieg) przez ok. 13 min.
  5. Wrzuć migdały na rozgrzaną patelnię teflonową. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia/płyty i poruszaj nią, aby płatki w sposób równomierny nabrały złotego koloru (zdj. 3). W razie potrzeby podgrzej patelnię ponownie, jednak uważaj, bo płatki łatwo się przypalają, a wtedy tracą swój delikatny smak.
  6. Po wyjęciu z pieca, ułóż figi na talerzu lub półmisku i polej pysznym sokiem, który wypłynął z owoców podczas pieczenia (zdj. 4 i 5).
  7. Zanóż metalową łyżeczkę w gorącej wodzie i przesuń jej krawędzią po serku mascarpone. Nałóż po jednej porcji (łyżeczce) sera na każdą z fig.
  8. Posyp migdałam.
  9. Rozkoszuj się figami niezwłocznie, gdyż najlepiej smakują na ciepło :)