niedziela, 24 kwietnia 2016

Placki ziemniaczano-cukiniowe



Dzisiaj naszło mnie na placki ziemniaczane, a że miałam w lodówce cukinię, która najlepsze dni miała ju z za sobą, postanowiłam dorzucić ją do ziemniaków :) Placki są przepyszne! 
Placki ziemniaczano-cukiniowe podawać można z dipem jogurtowym wymieszanym z suszonymi pomidorami lub siekaną miętą. Samodzielnie też świetnie smakują.

3-4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Smażenie: 20 min.

Składniki
620 g obranych ziemniaków
480 g cukinii
1 mała cebula
1 jajko
4 czubate łyżki mąki 
sól
gęsty jogurt
kilka suszonych pomidorów lub świeża mięta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (zdj. 1 i 2).
  2. Cukinię i cebulę zetrzyj na grubej tarce (zdj. 3).
  3. Połącz starte warzywa z rozbełtanym jajkiem, posól i przełóż na sitko.
  4. Po ok. 5 min. wyciśnij płyn z odcedzonej mieszanki i dodaj mąkę.
  5. Rozgrzej patelnię i wlej do niej dość sporą ilość oleju.
  6. Po ok. 1 min. uformuj placek w dłoniach i ułóż na go na patelni, uważając na gorący olej. Spłaszcz placek i dodaj kolejne (zdj. 4).
  7. Smaż po 4-5 min. na każdej stronie - najpierw na wolnym ogniu, a po 1-2 min. zmniejsz moc palnika. 

Serwuj samodzielnie, z dipem jogurtowym lub jako dodatek do mięsa. 










niedziela, 10 kwietnia 2016

Jarmużowe pesto z ostropestem



Jarmużowe pesto świetnie smakuje z pieczonymi warzywami (marchew, seler, burak, pietruszka), grilowaną piersią kurczaka, a także jako dressing do sałatek czy makaronu. Można też smarować nim kanapki.  


ok. 150 ml
Przygotowanie: ok. 10 min


Składniki
1/3 250g paczki umytego, krojonego jarmużu
6 orzechów nerkowców
1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
kilka liści świeżej bazylii
pół ząbka czosnku
ok. 30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. W małym rozdrabniaczu zmiksuj nerkowce z czosnkiem oraz odrobiną oleju.
  2. Dodaj jarmuż, bazylię, sól, pieprz i taką ilość oleju, żeby składniki dały się zblendować.
W przypadku tolerancji laktozy, można dodać łyżeczkę parmezanu.