sobota, 7 marca 2015

Mule po marynarsku - moules marinières




Mule po marynarsku (moules marinières) to bardzo proste normandzkie danie, które przyrządzić można w ok. pół godziny. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie skorupiaków. A potem to już tylko parę minut gotowania. Muli nie trzeba solić, gdyż w muszelkach znajduje się odrobina słonej wody morskiej.
Można je serwować z bagietką, albo na sposób belgijski - z frytkami i piwem.


2-4 porcje
Przygotowanie: ok. 25 min
Gotowanie: 5 min.


Składniki
1 kg muli
1 duża szalotka
25 masła
70ml białego wytrawnego wina
2 gałązki tymianku
liść laurowy
2 łyżki siekanej pietruszki


Przygotowanie

Czyszczenie muli
  1. Wstaw garnek z mulami pod zimną, bieżącą wodę.
  2. Wyrzuć te mule, które mają uszkodzoną skorupkę. Te otwarte uderz delikatnie nożem lub stuknij o blat stołu. Jeśli są żywe, to się zamkną - nadają się do ugotowania. Pozbądź się tych, które pozostaną otwarte – są martwe i spożycie ich może spowodować zatrucie.
  3. Usuń wąsy – trzymając małżę w jednej ręce, drugą ręką chwyć wąs przez papierowy ręcznik lub szmatkę i wyrwi jednym pociągnięciem w kierunku przegubu skorupki.
  4. Nie należy skrobać skorupki – oczyść ją szczoteczką.
  5. Opłucz mule i odcedź.

Gotowanie
Użyj głębokiego garnka o dużej średnicy dna, żeby otwierające się małże miały wystarczająco miejsca.
  1. Pokrój szalotkę w bardzo małą kostkę.
  2. Do rozgrzanego garnka wrzuć 1/3 masła, szalotkę, tymianek i liś laurowy (zdj. 1).
  3. Zamieszaj i po kilkunastu sekundach wlej wino (zdj. 2).
  4. Zwiększ gaz i pozwól, by przez 30 sekund wszystko się gotowało – dzięki temu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko jego winny smak.
  5. Pozostawiając gaz na najwyższym poziomie wrzuć przebrane i oczyszczone mule i natychmiast zamknij garnek przykrywką (najlepiej szklaną) (zdj. 3-4).
  6. Gotuj ok. 3-4 minut, aż mule się otworz (zdj. 5). Podczas gotowania kilkakrotnie poruszaj garnkiem.
  7. Zdejmij garnek z gazu, wyjmij mule przy pomocy cedzaka i umieść w naczyniach do serwowania. Mozesz je wstawić na chwilę do ciepłego piekanika (70 st. C).
  8. Garnek z pozostałym sosem ustaw ponownie na wysokim gazie i wrzuć resztę masła oraz pietruszkę i wymieszaj.
  9. Zalej mule sosem.

Serwuj z francuską bagietką lub frytkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz