Zdrowe
i pyszne ciasto, którym można się zajadać bez większych wyrzutów sumienia :)
Zamiast cukru – miód. Polecam do pracy albo do szkoły.
10-15 kawałków
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 50 min.
Składniki
320g
obranych dojrzałych bananów (3-4 szt.) + 2 plastry banana (krojone wzdłuż
długości)
60ml
oleju roślinnego
80g
miodu
180g
mąki tortowej
2/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta
soli
Przygotowanie
- Przygotuj składniki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą (zdj. 1).
- Banany (320g) rozgnieć widelcem, pozostawiając kawałeczki – nadadzą ciastu wilgoci (zdj. 2).
- Połącz olej i miód z bananami (zdj. 3).
- Przygotuj formę do ciasta (ok. 10x20 cm) (zdj. 4).
- Dodaj mąkę do mieszanki bananowej, wymieszaj delikatnie i umieść w formie (zdj. 5).
- Ułóż plastry banana (zdj. 6).
- Piecz w temp. 170 st. C przez ok 50 min. (zdj. 7).
ale pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam
Usuń