niedziela, 6 marca 2016

Puree z mango


Mango to mój ulubiony owoc - jest soczyste, słodkie i aromatyczne, a jego miąższ rozkosznie rozpływa się w ustach. Jak dotąd nie miałam okazji spróbowania mango w kraju jego pochodzenia. Dlatego z fascynacją i odrobiną zazdrosci słuchałam opowieści znajomego o tym, jak jako mały chłopiec często wchodził na drzewo mango w swoim ogrodzie i spędzał godziny zajadając się jego owocami. Aż go brzuch rozbolał.. Ale były tak pyszne, że łakomstwo zawsze brało górę nad rozsądkiem :)

ok. 200ml puree
Przygotowanie: 10 min.

Składniki
1 mango
cukier, limonka lub cytryna (opcjonalnie)

Przygotowanie
Mango posiada dużą płaską pestkę. 
  1. Połóż mango na desce, przytrzymaj jedną ręką i odkrój kawałek tuż powyżej pestki (zdj. 1 i 2). 
  2. Przełóż mango na drugą stronę i postąp tak samo jak w pkt. 1.
  3. W obu wykrojonych częściach (bez pestki) natnij miąższ w szachownicę, a następnie wywróć na drugą stronę. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielić miękisz od skóry (zdj. 3).
  4. Pozostałą część obierz i małym nożem oddziel drogocenny miąższ od pestki (zdj. 4).
  5. Zblenduj owoc i sprawdź smak pulpy. Dojrzałe mango nie potrzebuje żadnych dodatków - jest słodkie, o egzotycznym aromacie. W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru, limonki lub cytryny (zdj 5).
Puree z mango świetnie nadaje się do deserów, takich jak np. panna cotta (przepis TUTAJ), sernik czy lody. Poza tym, wymieszane z jogurtem naturalnym i płatkami, pulpa stanowić może część smacznego i zdrowego śniadania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz