Mango to mój ulubiony owoc - jest soczyste, słodkie i aromatyczne, a jego miąższ rozkosznie rozpływa się w ustach. Jak dotąd nie miałam okazji spróbowania mango w kraju jego pochodzenia. Dlatego z fascynacją i odrobiną zazdrosci słuchałam opowieści znajomego o tym, jak jako mały chłopiec często wchodził na drzewo mango w swoim ogrodzie i spędzał godziny zajadając się jego owocami. Aż go brzuch rozbolał.. Ale były tak pyszne, że łakomstwo zawsze brało górę nad rozsądkiem :)
ok. 200ml puree
Przygotowanie: 10 min.
Składniki
1 mango
cukier, limonka lub cytryna (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mango posiada dużą płaską pestkę.
- Połóż mango na desce, przytrzymaj jedną ręką i odkrój kawałek tuż powyżej pestki (zdj. 1 i 2).
- Przełóż mango na drugą stronę i postąp tak samo jak w pkt. 1.
- W obu wykrojonych częściach (bez pestki) natnij miąższ w szachownicę, a następnie wywróć na drugą stronę. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielić miękisz od skóry (zdj. 3).
- Pozostałą część obierz i małym nożem oddziel drogocenny miąższ od pestki (zdj. 4).
- Zblenduj owoc i sprawdź smak pulpy. Dojrzałe mango nie potrzebuje żadnych dodatków - jest słodkie, o egzotycznym aromacie. W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru, limonki lub cytryny (zdj 5).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz