niedziela, 9 listopada 2014

Ryż pilau


Ryż pilau jest pełen aromatu i zaskakującego z każdym kęsem smaku. Czasami ząb trafia na kardamon, innym razem na kawałek kory cynamonu lub na goździka.. Jednym słowem danie pełne niespodzianek :)

Ryż basmati łatwo „zepsuć”. Dlatego koniecznie należy pamiętać o dwóch najważniejszych zasadach:

I. Proporcja wody do ryżu
woda/wywar = 1,5
ryż = 1

II. Używaj garnka o dużej średnicy dna w stosunku do ilości ryżu. Pozwoli to ugotować ziarna równomiernie.


6-7 porcji
Przygotowanie: ok. 10 min.
Gotowanie: ok. 25 min.

Składniki
1 szklanka ryżu basmati
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, bądź wody
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 duży ząbek czosnku
olej i/lub masło
łyżeczka startego imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
3 ziarna kardamonu
3 kawałeczki kory cynamonu
3 goździki
1 gwiazda anyżu
sól

Przygotowanie
  1. Wytnij papier pergaminowy w kółko odpowiadające średnicy garnka (opis i zdjecia: Wycinanie koła z papieru pergaminowego).
  2. Rozgrzej garnek i umieść w nim olej.
  3. Dodaj cebulę i przesmaż tak, żeby zbrązowiała. Jeśli się zbytnio przypali, lepiej zacznij od nowa. Spalona cebula zepsuje potrawę – ryż będzie gorzki.
  4. W międzyczasie zagotuj bulion lub wodę.
  5. Do cebuli dodaj masło (jeśli używasz), starty lub wyciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i gotuj przez chwilę na mniejszym ogniu.
  6. Wrzuć ryż, wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami i zalej wszystko osolonym bulionem (zdj. 1 i 2).
  7. Zwiększ gaz i doprowadź do wrzenia.
  8. Zmniejsz gaz do minimalnej mocy i połóż papier pergaminowy na powierzchnię bulionu (zdj. 3), a następnie zamknij garnek pokrywką.
  9. Gotuj przez dokładnie 15 min (zdj. 4).











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz