Kolendra jest
rośliną z rodziny selerowatych (Apiaceae) pochodzącą znad Morza
Śródziemnego, jednak rosnącą na wielu szerokościach geograficznych i
wykorzystywaną w rozmaitych kuchniach świata oraz w medycynie. Jest
jedną z najstarszych przypraw – stosowana była w starożytnym Rzymie i Grecji, a
jej nasiona znalezione zostały nawet w grobowcu faraona Tutenchamona! (może
miał za życia kłopoty żołądkowe? ;)) Nasiona kolendry mają zupełnie odmienny smak i aromat od liści, które przez
wielu są nielubiane ze względu na intensywność smaku.
Nasiona
kolendry charakteryzują
się słodkim, łagodnym aromatem i przyjemnym zapachem o lekko cytrusowej nucie. Nadają
się zarówno do dań gorących, jak i wypieków. Przed rozdrobnieniem nasion w moździeżu, należy lekko je podgrzać na
patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich olejki eteryczne, a tym samym smak i
aromat. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Kulinarne
zastosowanie kolendry
Kolendra używana
jest do dań indyjskich, pakistańskich, chińskich, tajskich, meksykańskich oraz
w kuchniach regionu środkowo-wschodniego, śródziemnomorskiego, jak również w Ameryce
Łacińskiej i Indonezji.
Nasiona kolendry
znajdują najszersze zastosowanie w Indiach i Pakistanie. Dodaje się ją do
curry, zup, marynat, czatni (chutney – gęsty, słodki sos), pikli, a także
słodyczy. Nasiona kolendry są składnikiem mieszanki Garam masala (stosowanej
m.in. do przyrządzania dahl, czyli dania z soczewicy). Garam
masala dodaje się pod koniec gotowania – w przeciwnym razie przyprawa
staje się gorzka i psuje smak potrawy.
W kuchni Chińskiej stosuje się głównie liście kolendy – świetnie komponuje się ona z sosem
sojowym.
Tajowie również wykorzystują przede wszystkim liście kolendry, które w połączeniu z powszechną w kuchni tajskiej limonką tworzą niepowtarzalny aromat. Jednakże, niektóre dania
przyrządzane przez Tajskich muzułmanów przypominają indyjskie curry i zawierają
nasiona kolendry.
Kuchnie: meksykańska, portugalska, hiszpańska czy ameryki łacińskiej stosują liście kolendry.
Dania z kolendrą w Dopraw Swój
Świat:
Właściwości
zdrowotne
Nasiona kolendry
zawierają linalol, α-Pinen, geraniol, kamfen i inne organiczne związki
chemiczne, które wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy oraz
wzdęcia.
Nasiona zalewa się wodą i zagotowuje. Można pić z miodem.
Nasiona zalewa się wodą i zagotowuje. Można pić z miodem.
W ich skład wchodzą liczne kwasy tłuszczowe, w tym kwas
linolowy (omega 6).
Nasiona
kolendry bogate są w błonnik pokarmowy, który zbawiennie wpływa na
procesy trawienne organizmu.
Nasiona
kolendry posiadają właściwości przeciwzapalne oraz antygrzybicze.
Nasiona
kolendry zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Nasiona
kolendry wspomagają dobry cholesterol, i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Liście kolendry zawierają linalol, α-Pinen, geraniol, kamfen i inne organiczne
związki chemiczne, które wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy
oraz wzdęcia.
Świeża
kolendra zawiera polifenole – organiczne zwiazki chemiczne, które
mają działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych
oraz dolegliwości związanych z układem krwionośnym.
Z uwagi na bogatą zawartość minerałów w swoim składzie, liście kolendry wpływają pozytywnie na
pracę serca oraz produkcję krwinek czerwonych.
Świeża
kolendra zawiera ogromną ilość witaminy A, która jest
przeciwutleniaczem oraz czynnikiem promującym zdrową skórę i wzrok.
Liście
kolendry są również bardzo bogatym źródłem witaminy K, która
wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi oraz budowę kości.
Wartości odżywcze
Nasiona kolendry
Składnik
|
Wartość odżywcza
w 100g
|
Procent
dziennego
zapotrzebowania
|
Wartość
energetyczna
|
298 Kcal
|
15%
|
Węglowodany
|
54.99 g
|
42%
|
Białko
|
12.37 g
|
22%
|
Tłuszcz
|
17.77 g
|
60%
|
Cholesterol
|
0 mg
|
0%
|
Błonnik
|
41.9 g
|
110%
|
Witaminy
|
||
Niacyna
|
2.130 mg
|
13%
|
Kwas
foliowy
|
1 µg
|
<1%
|
Ryboflawina
|
0.290 mg
|
22%
|
Tiamina
|
0.239 mg
|
20%
|
Witamina C
|
21 mg
|
35%
|
Elektrolity
|
||
Sód
|
35 mg
|
2%
|
Potas
|
1267 mg
|
27%
|
Minerały
|
||
Wapń
|
709 mg
|
71%
|
Miedź
|
0.975 mg
|
108%
|
Żelazo
|
16.32 mg
|
204%
|
Magnez
|
229 mg
|
57%
|
Mangan
|
1.900 mg
|
82%
|
Fosfor
|
409 mg
|
39%
|
Cynk
|
4.7 mg
|
43%
|
Liście kolendry
Składnik
|
Wartość odżywcza
w 100g
|
Procent
dziennego
zapotrzebowania
|
Wartość
energetyczna
|
23 Kcal
|
1%
|
Węglowodany
|
3.67 g
|
3%
|
Białko
|
2.13 g
|
4%
|
Tłuszcz
|
0.52 g
|
2%
|
Cholesterol
|
0 mg
|
0%
|
Błonnik
|
2.8 g
|
6.5%
|
Witaminy
|
||
Niacyna
|
1.114 mg
|
7%
|
Kwas foliowy
|
62 µg
|
15.5%
|
Kwas
pantotenowy
|
0.570 mg
|
11%
|
Pyridoksyna
|
0.149 mg
|
11%
|
Ryboflawina
|
0.162 mg
|
12%
|
Tiamina
|
0.067
mg
|
5.5%
|
Witamina A
|
6748 IU
|
225%
|
Witamina C
|
27 mg
|
45%
|
Witamina E
|
2.5 mg
|
17%
|
Witamina K
|
310 mcg
|
258%
|
Elektrolity
|
||
Sód
|
46 mg
|
3%
|
Potas
|
521 mg
|
11%
|
Minerały
|
||
Wapń
|
67 mg
|
7%
|
Selen
|
0.9 mg
|
2%
|
Żelazo
|
1.77 mg
|
22%
|
Magnez
|
26 mg
|
6.5%
|
Mangan
|
0.426 mg
|
18.5%
|
Fosfor
|
48 mg
|
7%
|
Cynk
|
0.5 mg
|
4.5%
|
Fitoskładniki
|
||
Karoten-α
|
36 µg
|
-
|
Karoten-ß
|
3930 µg
|
-
|
Kryptoksantyna
|
202 µg
|
-
|
Zeaksantyna
|
865 µg
|
-
|
Swietny opis
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie sposob opisu..bardzo dokladny i bardzo przystepny..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSwietny opis
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje narescie znalazlam jakies informacje na temat nasion, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń