niedziela, 8 listopada 2015

Jabłka zapiekane z budyniem i kruszonką


Nadszedł sezon na pyszne polskie jabłka. Parę dni temu nabrałam ochoty na coś słodkiego z jabłkami właśnie. Ponieważ nie miałam czasu na upieczenie klasycznego jabłecznika, postanowiłam zrobić Apple Crumble, czyli brytyjski deser z jabłkami i kruszonką. W przypływie chwili dodałam też budyń, wszystko zapiekłam i zaserwowałam wciąż ciepłe. Bardzo smakowity jesienny lub zimowy podwieczorek :)

12 porcji

Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 30 min.
Temp.: 180 st. C


Składniki

1,1kg jabłek (przed obraniem)
 25g masła
1 cytryna
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 paczka budyniu
420ml mleka

Kruszonka

120g mąki
60g cukru
60g masła


Przygotowanie

  1. Obierz jabłka i pokrój w ćwiartki.
  2. Odetnij fragmenty gniazda nasiennego i polej sokiem z połowy cytryny.
  3. Pokrój ćwiartki jabłka w kostkę (1,5 cm) i wymieszaj z sokiem z drugiej połówki cytryny (zdj. 1 i 2) .
  4. W garnku rozpuść masło (25g), dodaj cynamon i zamieszaj kilkakrotnie.
  5. Wrzuć kostki jabłka, dodaj szczyptę soli i miód.
  6. Dobrze wymieszaj, przykryj i ugotuj do miękkości, mieszając co jakiś czas (ok. 10 min.).
  7. W międzyczasie przygotuj budyń, używając mniej cukru i mleka niż wskazuje opakowanie (420g mleka zamiast 500g).
  8. Kiedy jabłka będą miękkie, zdejmij pokrywkę z garnka i gotuj 1-2 min., żeby zredukować sok, który z nich wypłynął (zdj. 3).
  9. Rozłóż jabłka na spodzie ceramicznego naczynia do zapiekania (ok. 30cm/20cm) (zdj.4).
  10. Przykryj kołderką budyniu (zdj. 5).
  11. Przygotuj kruszonkę. Pokrój masło kostkę (0,5 cm) i nie rozdzielając kostek, wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
  12. Wymieszaj mąkę z cukrem.
  13. Wyjmij masło z zamrażarki i porozdzielaj kosteczki (zdj. 6).
  14. Wrzuć masło do mieszanki mąki z cukrem.
  15. Umyj ręce w zimnej wodzie, osusz i opuszkami palców rozdrabniaj masło z mąką. Gotowa mieszanka powinna nabrać sypkiej konsystencji (porównywalnej do bułki tartej). Pozostaw jednak małe kawałki masła (zdj. 7).
  16. Posyp budyń kruszonką (zdj. 8).
  17. Wstaw do piekarnika (grzałka górna i dolna) i piecz w temp. 180 st. C przez 25 min. 
  18. Żeby kruszonka nabrała złocistego koloru, nastaw górną grzałkę na temp. 250 st. C i piecz przez kolejne 5 min. Jednak cały czas "miej oko" na kruszonkę, żeby się nie przypaliła (zdj. 9).
Serwuj deser wciąż ciepły lub odgrzej go w piekarniku przed serwowaniem. Choć w temperaturze pokojowej też jest bardzo smaczny :)














1 komentarz:

  1. Pyszota, wyszły jak z sennika =) Jabłek nigdy za wiele. Na wierzch dałam jeszcze na szybko dżem właśnie na żurawinie i jabłkach Gomaru polany osiemnastką. Mężowi od spojrzenia się oczy zapaliły, najchętniej nie zjadłby obiadu =)

    OdpowiedzUsuń