Nadszedł sezon na pyszne polskie jabłka. Parę dni temu nabrałam ochoty na coś słodkiego z jabłkami właśnie. Ponieważ nie miałam czasu na upieczenie klasycznego jabłecznika, postanowiłam zrobić Apple Crumble, czyli brytyjski deser z jabłkami i kruszonką. W przypływie chwili dodałam też budyń, wszystko zapiekłam i zaserwowałam wciąż ciepłe. Bardzo smakowity jesienny lub zimowy podwieczorek :)
12 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 30 min.
Temp.: 180 st. C
Składniki
1,1kg jabłek (przed obraniem)
25g masła
1 cytryna
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 paczka budyniu
420ml mleka
Kruszonka
120g mąki
60g cukru
60g masła
Przygotowanie
- Obierz jabłka i pokrój w ćwiartki.
- Odetnij fragmenty gniazda nasiennego i polej sokiem z połowy cytryny.
- Pokrój ćwiartki jabłka w kostkę (1,5 cm) i wymieszaj z sokiem z drugiej połówki cytryny (zdj. 1 i 2) .
- W garnku rozpuść masło (25g), dodaj cynamon i zamieszaj kilkakrotnie.
- Wrzuć kostki jabłka, dodaj szczyptę soli i miód.
- Dobrze wymieszaj, przykryj i ugotuj do miękkości, mieszając co jakiś czas (ok. 10 min.).
- W międzyczasie przygotuj budyń, używając mniej cukru i mleka niż wskazuje opakowanie (420g mleka zamiast 500g).
- Kiedy jabłka będą miękkie, zdejmij pokrywkę z garnka i gotuj 1-2 min., żeby zredukować sok, który z nich wypłynął (zdj. 3).
- Rozłóż jabłka na spodzie ceramicznego naczynia do zapiekania (ok. 30cm/20cm) (zdj.4).
- Przykryj kołderką budyniu (zdj. 5).
- Przygotuj kruszonkę. Pokrój masło kostkę (0,5 cm) i nie rozdzielając kostek, wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
- Wymieszaj mąkę z cukrem.
- Wyjmij masło z zamrażarki i porozdzielaj kosteczki (zdj. 6).
- Wrzuć masło do mieszanki mąki z cukrem.
- Umyj ręce w zimnej wodzie, osusz i opuszkami palców rozdrabniaj masło z mąką. Gotowa mieszanka powinna nabrać sypkiej konsystencji (porównywalnej do bułki tartej). Pozostaw jednak małe kawałki masła (zdj. 7).
- Posyp budyń kruszonką (zdj. 8).
- Wstaw do piekarnika (grzałka górna i dolna) i piecz w temp. 180 st. C przez 25 min.
- Żeby kruszonka nabrała złocistego koloru, nastaw górną grzałkę na temp. 250 st. C i piecz przez kolejne 5 min. Jednak cały czas "miej oko" na kruszonkę, żeby się nie przypaliła (zdj. 9).
Pyszota, wyszły jak z sennika =) Jabłek nigdy za wiele. Na wierzch dałam jeszcze na szybko dżem właśnie na żurawinie i jabłkach Gomaru polany osiemnastką. Mężowi od spojrzenia się oczy zapaliły, najchętniej nie zjadłby obiadu =)
OdpowiedzUsuń