Najbardziej znany strudel to podawany na ciepło zawijaniec z ciasta półkruchego z jabłkowym lub wiśniowym nadzieniem. Kojarzony przede wszystkim z kuchnią austriacką i z tego względu popularny na ziemiach dawnej Galicji.
Ja
proponuję Wam wersję „konkretną”, czyli z mięsem i warzywami. Ponadto, zamiast
ciasta półkruchego użyłam francuskiego.
4 porcje
Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 60 min.
Składniki
275g
ciasta francuskiego
nadzienie
1
żółtko
mak
(do dekoracji)
Nadzienie
300g
piersi z kurczaka
sok
z 1/3 cytryny
chilli
(świeże lub suszone płatki)
200g
batata (słodki ziemniak)
200g
czerwonej papryki
40g
czerwonej cebuli
świeży
tymianek
½ ząbka
czosnku
30g
suszonych pomidorów w oleju
15g
kaparów
60g
sera pleśniowego
3
łyżki natki pietruszki
1
łyżka bazylii
oliwa
z oliwek
sól
Przygotowanie
Nadzienie
- Pokrój kurczaka w ok. 1 cm kostkę i zamarynuj w soku z cytryny, chilli (ilość wg uznania) i oliwie z oliwek. Wstaw do lodówki (zdj. 1).
- Pokrój batat, paprykę i cebulę w ok. 0,5 cm kostkę i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem,tymiankiem, oliwą z oliwek i solą (zdj. 2).
- Rozłóż równomiernie na blasze (zdj. 3) i piecz w temp. 170 st. C przez 15-20 min.
- Podczas, gdy warzywa są w piekarniku pokrój pomidory suszone w kostkę oraz posiekaj pietruszkę i podrzyj bazylię i wymieszaj z kaparami. Podziel ser pleśniowy na kawałki (zdj. 4).
- Rozgrzej patelnię grilową lub zwykłą do wysokiej temperatury i wrzuć na nią osolonego kurczaka i chilli (zdj. 5).
- Smaż krótko – po ok 1 minucie sprawdź czy mięso nabrało koloru i obróć. Kurczak ma się tylko zarumienić, w środku będzie surowy (zdj. 6).
- Połącz pieczone warzywa z kurczakiem oraz mieszanką pomidorów i sera. Dopraw do smaku (zdj. 7).
- Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozwiń na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
- Rozłóż nadzienie wzdłuż długości ciasta, pozostawiając ok. 2 cm krawędzi z jednej strony, a z drugiej taką szerokość ciasta, aby można było nim owinąć nadzienie (zdj. 8).
- Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i posmaruj odkryte powierzchnie ciasta (zdj. 8).
- Owiń nadzienie, łącząc wszystke krawędzie i sklejając je (zdj. 9).
- Posmaruj strudel pozostałym żółtkiem i posyp makiem (zdj. 9).
- Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 60 min. (zdj. 10).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz