Jeśli
przyrządzacie danie z mlekiem kokosowym, to warto kupić świeży kokos i zrobić
mleko samemu. Jest to tańsza, ale przede wszystkim zdrowsza opcja.
Mleko
kokosowe świetnie smakuje z kawą. Polecam uczulonym na białko mleka krowiego.
Okres trwałości: 3 dni.
Przygotowanie mleka: ok. 30
min.
Pieczenie wiórków: 15-30
min.
Składniki
1
kokos
ok.
200ml gorącej wody
Przyrządy
korkociąg
duży
nóż (najlepiej stary, rzadko używany)
młotek
małe
sitko
mały
nóż
blender
gaza
miska
Przygotowanie mleka
- Wbij korkociąg w jedno z trzech oczek kokosa (zdj. 1) i okręcaj, aż zrobi się spory otwór (zdj. 2).
- Wylej płyn do miseczki (zdj. 3).
- Wbij nóż w kokos i uderzaj w niego młotkiem, aż orzech pęknie (zdj. 4). Warto użyć starego noża, którego nie będzie żal w razie, gdyby uderzenia młotkiem zniszczyły rękojeść odrobinę.
- Przy pomocy małego noża,oddziel miąższ od skorupy (zdj. 5).
- Obierz miąższ ze skórki (zdj. 6).
- Zważ obrany miąższ i odmierz tyle samo wody.
- Zagotuj wodę.
- W blenderze umieść miąższ, odlany prez sitko płyn z kokosa oraz gorącą wodę (zdj. 7).
- Włącz blender na ok. 2 min. tak, by miąższ został równomiernie zmielony.
- Przełóż wszystko na złożoną w pół gazę i wyciśnij mleko do miski, intensywnie wykręcając gazę i cisnąc dłonią masę (zdj. 8, 9 i 10).
- Powstałe mleko użyj lub umieść w lodówce. Po jakimś czasie oddzieli się śmietanka. Możesz jej użyć lub ponownie połączyć z resztą płynu.
Suszenie wiórków kokosowych
- Nastaw piekarnik na temp. 60 st. C.
- Wiórki, które zostały w gazie rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym (zdj. 11).
- Wstaw do pieca na ok. 15-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz