wtorek, 6 stycznia 2015

Mleko kokosowe i wiórki domowej roboty


Jeśli przyrządzacie danie z mlekiem kokosowym, to warto kupić świeży kokos i zrobić mleko samemu. Jest to tańsza, ale przede wszystkim zdrowsza opcja.
Mleko kokosowe świetnie smakuje z kawą. Polecam uczulonym na białko mleka krowiego.
Okres trwałości: 3 dni.

Przygotowanie mleka: ok. 30 min.
Pieczenie wiórków: 15-30 min.

Składniki
1 kokos
ok. 200ml gorącej wody

Przyrządy
korkociąg
duży nóż (najlepiej stary, rzadko używany)
młotek
małe sitko
mały nóż
blender
gaza
miska

Przygotowanie mleka

  1. Wbij korkociąg w jedno z trzech oczek kokosa (zdj. 1) i okręcaj, aż zrobi się spory otwór (zdj. 2).
  2. Wylej płyn do miseczki (zdj. 3).
  3. Wbij nóż w kokos i uderzaj w niego młotkiem, aż orzech pęknie (zdj. 4). Warto użyć starego noża, którego nie będzie żal w razie, gdyby uderzenia młotkiem zniszczyły rękojeść odrobinę.
  4. Przy pomocy małego noża,oddziel miąższ od skorupy (zdj. 5).
  5. Obierz miąższ ze skórki (zdj. 6).
  6. Zważ obrany miąższ i odmierz tyle samo wody.
  7. Zagotuj wodę.
  8. W blenderze umieść miąższ, odlany prez sitko płyn z kokosa oraz gorącą wodę (zdj. 7).
  9. Włącz blender na ok. 2 min. tak, by miąższ został równomiernie zmielony.
  10. Przełóż wszystko na złożoną w pół gazę i wyciśnij mleko do miski, intensywnie wykręcając gazę i cisnąc dłonią masę (zdj. 8, 9 i 10).
  11. Powstałe mleko użyj lub umieść w lodówce. Po jakimś czasie oddzieli się śmietanka. Możesz jej użyć lub ponownie połączyć z resztą płynu.

Suszenie wiórków kokosowych

  1. Nastaw piekarnik na temp. 60 st. C.
  2. Wiórki, które zostały w gazie rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym (zdj. 11).
  3. Wstaw do pieca na ok. 15-30 min.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz