sobota, 17 stycznia 2015

Strudel z batatem, kurczakiem i serem pleśniowym



Najbardziej znany strudel to podawany na ciepło zawijaniec z ciasta półkruchego z jabłkowym lub wiśniowym nadzieniem. Kojarzony przede wszystkim z kuchnią austriacką i z tego względu popularny na ziemiach dawnej Galicji.

Ja proponuję Wam wersję „konkretną”, czyli z mięsem i warzywami. Ponadto, zamiast ciasta półkruchego użyłam francuskiego.

4 porcje
Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 60 min.


Składniki
275g ciasta francuskiego
nadzienie
1 żółtko
mak (do dekoracji)

Nadzienie
300g piersi z kurczaka
sok z 1/3 cytryny
chilli (świeże lub suszone płatki)
200g batata (słodki ziemniak)
200g czerwonej papryki
40g czerwonej cebuli
świeży tymianek
½ ząbka czosnku
30g suszonych pomidorów w oleju
15g kaparów
60g sera pleśniowego
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bazylii
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

Nadzienie

  1. Pokrój kurczaka w ok. 1 cm kostkę i zamarynuj w soku z cytryny, chilli (ilość wg uznania) i oliwie z oliwek. Wstaw do lodówki (zdj. 1).
  2. Pokrój batat, paprykę i cebulę w ok. 0,5 cm kostkę i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem,tymiankiem, oliwą z oliwek i solą (zdj. 2).
  3. Rozłóż równomiernie na blasze (zdj. 3) i piecz w temp. 170 st. C przez 15-20 min.
  4. Podczas, gdy warzywa są w piekarniku pokrój pomidory suszone w kostkę oraz posiekaj pietruszkę i podrzyj bazylię i wymieszaj z kaparami. Podziel ser pleśniowy na kawałki (zdj. 4).
  5. Rozgrzej patelnię grilową lub zwykłą do wysokiej temperatury i wrzuć na nią osolonego kurczaka i chilli (zdj. 5).
  6. Smaż krótko – po ok 1 minucie sprawdź czy mięso nabrało koloru i obróć. Kurczak ma się tylko zarumienić, w środku będzie surowy (zdj. 6).
  7. Połącz pieczone warzywa z kurczakiem oraz mieszanką pomidorów i sera. Dopraw do smaku (zdj. 7).
Strudel
  1. Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozwiń na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
  2. Rozłóż nadzienie wzdłuż długości ciasta, pozostawiając ok. 2 cm krawędzi z jednej strony, a z drugiej taką szerokość ciasta, aby można było nim owinąć nadzienie (zdj. 8).
  3. Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i posmaruj odkryte powierzchnie ciasta (zdj. 8).
  4. Owiń nadzienie, łącząc wszystke krawędzie i sklejając je (zdj. 9).
  5. Posmaruj strudel pozostałym żółtkiem i posyp makiem (zdj. 9).
  6. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 60 min. (zdj. 10).
 Wersja dla wegetarian: usunąć kurczaka z przepisu, użyć wiecej warzyw i sera.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz