Wiosna
nadeszła pełną parą, a wraz z nią sezon szparagowy :) Coraz bardziej popularne
są u nas zielone szparagi. Ze względu na swoją sprężystą strukturę nadają się one
do sałatek, risotto i.. tart! W tym przepisie wykorzystałam oba rodzaje
szparagów, gdyż te białe mają intensywniejszy smak i świetnie komponują się z tuńczykiem
i oliwkami.
1 tarta o średnicy 28cm
Przygotowanie: 30 min (plus
ok. 2h na upieczenie bazy do tarty)
Pieczenie: ok. 40 min
Składniki
1
baza o średnicy 28cm – przepis znajdziesz tutaj: Baza do tarty z ciasta kruchego
300ml
mleka
4
jajka
250g
białych szparagów
140g
zielonych szparagów
140g
tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
150g
serka mascarpone
40g
czarnych oliwek
siekana
pietruszka
siekany
koperek
sól
i pieprz
Przygotowanie
- Przygotuj bazę do tarty z ciasta kruchego.
- Obierz szparagi i pokrój na kawałki (zdj. 1 i 2).
- Szparagi ugotuj osobno.Na zielone wystarczy 2-3 min.
- Po ugotowaniu, natychmiast schłodź szparagi i osusz papierem kuchennym.
- Odcedź tuńczyka i wyciśnij z niego nadmiar płynu.
- Oliwki pokrój w plastry.
- Zmiksuj jajka z mlekiem, ziołami, solą i pieprzem (zdj. 3).
- Ułóż szparagi, tuńczyka, oliwki i mascarpone na dnie bazy do tarty, pozostawiając niewielką ilość każdego ze składników na później (zdj. 4).
- Zalej miksem mleka i jajek.
- Ułóż pozostałą partię składników (zdj. 5).
- Piecz przez ok 40 min. w temp. 180 st. C.
Tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz