Tarta
to świetne danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zimna kroi sie lepiej, można
ją więc przygotować wcześniej i schłodzić. A kiedy mamy gości - pokroić i odgrzać kawałki.
1 baza o średnicy 28cm.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: ok. 35 min.
Składniki
200g
masła (z lodówki) - lub pół na pół ze smalcem
400g
mąki
skórka
z 1 cytryny (opcjonalnie)
sól
woda
1
żółtko (smarowania)
Przygotowanie
Bardzo ważne jest by składniki były zimne i żeby pracować
z nimi minimalną ilość czasu. Dotyk rozgrzewa, więc używamy głównie opuszków
palców.
- Wyjmij masło z lodówki i pokrój w kosteczkę (ok. 5mm). Włóż do zamrażarki na 10 min. Połowę masła możesz zastąpić smalcem – ciasto będzie wtedy ekstra kruche!
- Mąkę wymieszaj z solą i skórką z cytryny (jeśli jej używasz).
- Wyjmij masło z zamrażarki, wrzuć do miski z mąką i wymieszaj delikatnie (zdj. 1).
- Umyj ręce w zimnej wodzie, osusz i opuszkami palców rozdrabniaj masło z mąką.
- Gotowa mieszanka powinna nabrać sypkiej konsystencji (porównywalnej do bułki tartej). Pozostaw jednak malutkie kawałki masła - nadadzą upieczonemu ciastu chrupkości i delikatności (zdj. 2).
- Dolej 2 łyżki bardzo zimnej wody i ugnieć palcami w jednolitą masę. Staraj się wykonać tę czynność szybko i pracować z ciastem jak najkrócej. Jeśli trzeba, dolej wody. Pamiętaj jednak, że im więcej wody, tym twardsze ciasto po upieczeniu! (zdj. 3).
- Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1h.
- Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na odpowiednią grubość (kilka mm.) i średnicę (musi być większa od formy). Jeśli klei się do blatu lub wałka, przyprósz je mąką (zdj. 4 i 5). W tym momencie możesz ciasto zamrozić – wyłóż je papierem pergaminowym i ostrożnie zawiń w rulonik, uważając żeby się nie skleiło, a papier całkowicie oddzielał warstwy. Zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do zamrażarki.
- Nawiń ciasto na wałek i rozłóż delikatnie na formie,po czym przyciśnij do dna formy, szczególnie w rogach (zdj. 6, 7 i 8).
- Następnie palcem przyciśnij ciasto do ścianki formy (zdj. 9).
- Ważne, żeby ciasto wystawało ponad formę (czasem ciasto kurczy się podczas pieczenia). Możesz je trochę przyciąć nożyczkami (zdj. 10).
- Nakłuj ciasto widelcem (zdj. 10)i wstaw do lodówki na 0,5h – sprawi to, że gluten się zrelaksuje i nie będzie się kurczył podczas pieczenia.
- Wyłóż ciasto papierem pergaminowym i nasyp kaszę lub ryż - zapobiegnie to wyrośnięciu ciasta (zdj. 11).
- Piecz w temp. 200 st. C ( 2 grzałki) przez 10-15 min.
- Wyjmij ciasto i zmniejsz temp. piekarnika do 190 st. C.
- Delikatnie zdejmij papier pergaminowy wraz z zawartością (zdj. 12).
- Wysmaruj ciasto żółtkiem (zdj. 13) (stworzy ono swego rodzaju warstwę ochroną przed mokrym wkładem do tarty) i włóż z powrotem do piekarnika na ok. 20 min. Bardzo ważne, żeby co kilka minut sprawdzać, czy ciasto nie wyrasta – należy wtedy przebić je widelcem i przygnieść ręką do dna (polecam rękawiczkę..).
- Wyjmij tartę i pozwól by trochę ostygła, a następnie ostrym nożem odetnij wystające ciasto przesuwając nóż wzdłuż ścianki formy (zdj. 14 i 15).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz