Nie
od dziś wiadomo, że truskawki pysznie smakują z szampanem czy białym winem.
Dlatgo prezentuję Wam prosty i szybki przepis na lekko „pijane” truskawki z
aromatyczną wanilią i przyjemnie chrupiącą kruszonką z ciasteczek maślanych.
Pyszności!
4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 min.
Składniki
480g
truskawek
ok.
30g cukru
5
łyżek białego wytrawnego wina
1
laska wanilii
40g
ciastek maślanych
80g
serka mascarpone
Przygotowanie
- Umyj truskawki, osusz i usuń szypułki.
- Pokrój truskawki w cienkie plasterki (zdj. 1).
- Dodaj cukier oraz wino, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Uwaga: dostosuj ilość cukru do naturalnej słodkości truskawek.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii.
- Dodaj ziarenka wanilii do truskawek i delikatnie wymieszaj (zdj. 2).
- Pokrusz ciasteczka ręcznie lub w rozdrabniaczu, pozostawiając chrupiące grudki.
- Porcję truskawek umieść w kieliszku lub salaterce (zdj. 3).
- Posyp ciasteczkami (zdj. 4 i 5).
- Gorącą łyżeczką zroluj porcję zimnego mascarpone i ułóż ją na ciasteczkach (zdj. 6).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz