Figi są nam najbardziej znane w formie suszonej. Mają
dość intensywny smak i świetnie nadają się do ciast. Warto spróbować jednak
tych świeżych, które docierają do naszych sklepów we wrześniu. Nie przegapcie
tego krótkiego okresu, bo niewiele jest owoców o tak interesującym smaku i
teksturze. Poza niewątpliwymi atutami estetycznymi, figi mają wiele wartości
odżywczych oraz po prostu pysznie smakują. Są niezykle delikatne, niemal
rozpuszczają się w ustach (szczególnie po zapieczeniu). Jednocześnie, małe
ziarenka zawarte w miąższu dodatkowo pobudzają zmysły, chrupiąc przyjemnie między
zębami.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spróbowania tego
superowoca. Poniżej przedstawiam bardzo prosty sposób ich podania.
4 figi
Przygotowanie: ok. 10 min.
Pieczenie: ok. 13 min.
Składniki
4
figi
2
łyżki miodu
1,5
łyżki soku z cytryny
4
łyżeczki serka mascarpone
1
łyżka migdałów w płatkach
Przygotowanie
- Umyj figi, odetnij szypułkę i natnij owoce mniej więcej do połowy (zdj. 1).
- Połóż figi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej nim figi (zdj. 2).
- Zapiekaj w temp. 200 st. C (termoobieg) przez ok. 13 min.
- Wrzuć migdały na rozgrzaną patelnię teflonową. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia/płyty i poruszaj nią, aby płatki w sposób równomierny nabrały złotego koloru (zdj. 3). W razie potrzeby podgrzej patelnię ponownie, jednak uważaj, bo płatki łatwo się przypalają, a wtedy tracą swój delikatny smak.
- Po wyjęciu z pieca, ułóż figi na talerzu lub półmisku i polej pysznym sokiem, który wypłynął z owoców podczas pieczenia (zdj. 4 i 5).
- Zanóż metalową łyżeczkę w gorącej wodzie i przesuń jej krawędzią po serku mascarpone. Nałóż po jednej porcji (łyżeczce) sera na każdą z fig.
- Posyp migdałam.
- Rozkoszuj się figami niezwłocznie, gdyż najlepiej smakują na ciepło :)
Uwielbiam świeże figi :)
OdpowiedzUsuńW takiej najprostszej formie smakują wybornie :)