piątek, 24 października 2014

Sposób na soczyste piersi..



…z kurczaka
Borykasz się zapewne z problemem upieczenia lub usmażenia piersi tak, by nie były suche. Niewielka ilość tłuszczu w mięsie powoduje, że zanim pierś się całkowicie ugotuje, jej zewnętrzne warstwy zaczynają przypominać podeszwę..

Jest jednak świetny sposób, by temu zapobiec i zaserwować cudownie soczyste kawałki mięsa!

Po pierwsze: marynowanie
Marynaty czynią cuda – pozwalają przyprawom wniknąć do wewnątrz mięsa, nie tylko wzbogacając jego smak, ale również sprawiając, że staje ono się bardziej soczyste, miękkie(np. czosnek)i kruche (np. cytryna, jogurt), jak również lepiej przyswajalne przez organizm (np. imbir). Jeśli to możliwe, używaj świeżych ziół (możesz je zamrozić w sezonie, kiedy są tańsze!), bo są nie tylko bardziej naturalne w smaku, ale i zdrowsze (szczególnie jeśli jesteś alergikiem – na terenie zakładów produkcji suszonych ziół zazwyczaj wykorzystywane są również: soja, gluten, jaja, sezam). Nigdy nie dodawaj soli do marynaty, gdyż mięso puści wtedy soki, od których zależy jego soczystość.

Przykłady marynat:
1. Rozmaryn, cytryna, czosnek, oliwa z oliwek, liść laurowy, pieprz
2. Jogurt naturalny lub grecki, olej słonecznikowy lub ryżowy, starty imbir, czosnek, sok z limonki, przyprawa tandoori

Po drugie: uszczelnianie
Uszczelnianie polega na krótkim grillowaniu lub smażeniu kawałka mięsa tak, żeby zamknąć soki w nim zawarte wewnątrz. Przed tą czynnością posól mięso.

Rozgrzej patelnię i na dużym ogniu smaż na stronie prezentacyjnej przez 1-2 min. lub tak długo, aż pierś uzyska atrakcyjny, złoty kolor. Odwróć i smaż spód piersi przez kilkanaście sekund.

Po trzecie: pieczenie w niskiej temperaturze
Kolejnym etapem jest pieczenie. Nastaw piekarnik na 140-150 stopni. Niska temperatura zapobiegnie wysuszeniu, dzięki czemu piersi będą pysznie soczyste. Nie musisz ich przykrywać. 
Czas: ok. 15-20 min. (wszystko zależy od tego jak duże są piersi oraz jak długo były smażone). Po ok. 15 minutach sprawdź temperaturę (powinna wynosić min. 73 st. C), wbijając termometr w najgrubszą część mięsa. Jeśli nie masz termometra, możesz po prostu naciąć pierś i sprawdzić, czy mięso jest białe (czyli ugotowane).

…z kaczki
Kacze piersi są najlepsze i najbardziej soczyste serwowane różowe w środku (średnio wysmażone - medium). Pokrojone w poprzek w plastry, będą wyglądać bardzo atrakcyjnie na talerzu (walory wizualne to połowa sukcesu!). Nie musisz ich piec, gdyż gotowanie ich nie zajmuje dużo czasu.

Przykłady marynat:
1. Olej słonecznikowy lub ryżowy, imbir, czosnek, sos sojowy, papryczka chilli
2. Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, starta skórka i sok z pomarańczy, tymianek, liść laurowy

Smażenie:
Zacznij od smażenia na skórze. Najlepiej na małym ogniu, gdyż wtedy możesz smażyć ja dłużej bez spalenia skóry. Smaż ją tak długo, aż się częściowo wytopi, a pozostałość stanie się pysznie krucha. Stopień ugotowania mięsa będzie widoczny (zmiana koloru). Obróć mięso i smaż na „brzuszku” przez ok. minutę (czas zależy o wielkości piersi i stopnia usmażenia).

Metoda badania stopnia ugotowania piersi kaczki bez użycia termometru (przebijanie mięsa powoduje wypłynięcie soków!):
Otwórz dłoń, a następnie połącz i ściśnij delikatnie kciuk i palec serdeczny. Palcem wskazującym drugiej dłoni sprawdź napięcie mięśnia pod kciukiem (wewnętrzna część dłoni) – mięso średnio wysmażone (różowe w środku – stosuj tylko w przypadku wołowiny, kaczki i jagnięciny) będzie miało taką samą sprężystość i napięcie.

Praktyka czyni mistrza!

2 komentarze:

  1. Kolejny raz korzystam z przepisu na soczyste piersi z kaczki, jest cudowny, piersi są kruche i soczyste. A marynata z imbirem, czosnkiem i papryczką chilli to eksplozja smaku. Świetny blog, czekam na następne przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, z całego serca dziękuję za miłe słowa! Dodały mi skrzydeł:)I po prostu muszę się tym komentarzem pochwalić na stronie Dopraw Swój Świat na Facebook'u! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do przetestowania pozostałych przepisów.

      Usuń