niedziela, 10 kwietnia 2016

Jarmużowe pesto z ostropestem



Jarmużowe pesto świetnie smakuje z pieczonymi warzywami (marchew, seler, burak, pietruszka), grilowaną piersią kurczaka, a także jako dressing do sałatek czy makaronu. Można też smarować nim kanapki.  


ok. 150 ml
Przygotowanie: ok. 10 min


Składniki
1/3 250g paczki umytego, krojonego jarmużu
6 orzechów nerkowców
1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
kilka liści świeżej bazylii
pół ząbka czosnku
ok. 30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. W małym rozdrabniaczu zmiksuj nerkowce z czosnkiem oraz odrobiną oleju.
  2. Dodaj jarmuż, bazylię, sól, pieprz i taką ilość oleju, żeby składniki dały się zblendować.
W przypadku tolerancji laktozy, można dodać łyżeczkę parmezanu.


1 komentarz: