Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażania wymieszanego z oliwą z oliwek. Danie to, popularne na Bliskim Wschodzie, w Brazylii i na Półwyspie Indyjskim, przyprawiane jest w zależności od szerokości geograficznej na rozmaite sposoby. Niektórzy sporządzają baba ghanoush z pastą tahini, inni z pieczonymi pomidorami lub grilowaną papryką. Można dodać pietruszkę lub, jak Grecy, miętę. Baba ghanush serwuje sie z pitą, ryżem lub chlebem.
Ja
proponuję Wam bardzo prosty przepis, a Wy użyjcie własnej fantazji, by
urozmaicić to pyszne danie :)
Zrobicie mi ogromną przyjemność, jeśli
podzielicie się pod tym wpisem swoimi pomysłami!
4-6 porcji
Przygotowanie:
10 min.
Gotowanie:
ok. 45-60 min.
Składniki
1
duży bakłażan
oliwa
z oliwek
1
łyżeczka kuminu indyjskiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5
ząbka czosnku
natka
pietruszki
sól
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 150 st. C.
- Przekrój bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Gąbkę tuż pod skórą zachowaj nienaruszoną - ok. 3 mm.
- Posól, polej sporą ilością oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika gąbką do góry (zdj. 1). Piecz przez 30 min. Sprawdzaj bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je oliwą.
- Następnie zwiększ temp. do 175 st. C, odwróć bakłażany skórą do góry (zdj. 2 i 3) i piecz przez kolejne 15-30 min. lub do czasu, aż gąbka będzie mięciutka.
- Wyjmij z piekarnika i łyżką wyskrob miąższ (zdj. 4 i 5).
- Do miski z miąższem dodaj kumin, sok z cytryny oraz czosnek (zdj. 6).
- Wymieszaj wszystko dokładnie i przez kilka minut rozdrabniaj widelcem, aby powstała jednolita masa.
- Sprawdź doprawienie. Dodaj sól (wg uznania) oraz siekaną pietruszkę (zachowaj trochę natki do dekoracji).
Serwuj
z grilowanym chlebem (bruschetta), a także jako dodatek do mięs lub
grilowanych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz