sobota, 6 grudnia 2014

Baba ghanoush


Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażania wymieszanego z oliwą z oliwek. Danie to, popularne na Bliskim Wschodzie, w Brazylii i na Półwyspie Indyjskim, przyprawiane jest w zależności od szerokości geograficznej na rozmaite sposoby. Niektórzy sporządzają baba ghanoush z pastą tahini, inni z pieczonymi pomidorami lub grilowaną papryką. Można dodać pietruszkę lub, jak Grecy, miętę. Baba ghanush serwuje sie z pitą, ryżem lub chlebem. 

Ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, a Wy użyjcie własnej fantazji, by urozmaicić to pyszne danie :) 
Zrobicie mi ogromną przyjemność, jeśli podzielicie się pod tym wpisem swoimi pomysłami!


4-6 porcji
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: ok. 45-60 min.

Składniki
1 duży bakłażan
oliwa z oliwek
1 łyżeczka kuminu indyjskiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 ząbka czosnku
natka pietruszki
sól

Przygotowanie
  1. Nastaw piekarnik na 150 st. C.
  2. Przekrój bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Gąbkę tuż pod skórą zachowaj nienaruszoną - ok. 3 mm.
  3. Posól, polej sporą ilością oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika gąbką do góry (zdj. 1). Piecz przez 30 min. Sprawdzaj bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je oliwą.
  4. Następnie zwiększ temp. do 175 st. C, odwróć bakłażany skórą do góry (zdj. 2 i 3) i piecz przez kolejne 15-30 min. lub do czasu, aż gąbka będzie mięciutka.
  5. Wyjmij z piekarnika i łyżką wyskrob miąższ (zdj. 4 i 5).
  6. Do miski z miąższem dodaj kumin, sok z cytryny oraz czosnek (zdj. 6).
  7. Wymieszaj wszystko dokładnie i przez kilka minut rozdrabniaj widelcem, aby powstała jednolita masa.
  8. Sprawdź doprawienie. Dodaj sól (wg uznania) oraz siekaną pietruszkę (zachowaj trochę natki do dekoracji).

 Serwuj z grilowanym chlebem (bruschetta), a także jako dodatek do mięs lub grilowanych warzyw.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz