Bażant
jest dość twardym mięsem, ale rosół z niego wyśmienity!
W
zeszłym roku przed świętami Bożego Narodzenia dostałam bażanta właśnie i
zastanawiałam sią co zrobić z mięsem. W końcu wpadłam na pomysł pasztecików do
barszczu. Trzeba było coś wymyślić, żeby smaczne, aczkolwiek suche mięso nie
utknęło gościom w gardle.. Dodałam więc boczniaków i pomysł okazał się trafem w
dziesiątkę :) Farsz taki, nasączony bażancim wywarem i owinięty ciastem francuskim
rozpływa się w ustach.
48
pasztecików (ok. 2cm x 4cm)
Przygotowanie:
ok. 1,5h
Gotowanie
rosołu: 3h
Pieczenie:
25 min
Składniki
Rosół
1
bażant
400g
włoszczyzny
2
średnie cebule
2
ząbki czosnku (przekrojone na pół)
świeży
tymianek
nać
pietruszki
2,5l
wody
ziarenka
pieprzu
ziele
angielskie
liść
laurowy
sól
Paszteciki
2
x 275g paczki ciasta francuskiego
mięso
z ugotowanego bażanta
120ml
wywaru z bażanta
250g
boczniaków
1
średnia cebula
mały
ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
siekana
natka pietruszki
sól
i pieprz
1
jajko
Przygotowanie
Rosół
- Umyj dokładnie bażanta i włóż do garnka.
- Zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, żeby wypłukać nieczystości.
- Włoszczyznę obierz,umyj i pokrój na kawałki.
- Obierz cebulę i przekrój na pół.
- Wylej z garnka gorącą wodę wraz z nieczystościami i opłucz bażanta.
- Włóż bażanta i pozostałe składniki do garnka.
- Zalej zimną wodą i dodaj niewielką ilość soli (zdj. 1).
- Gotuj przez ok. 3h.
Farsz
na paszteciki
- Obierz bażanta z mięsa.
- Rozdrobnij mięso w robocie kuchennym.
- Pokrój drobno cebulę.
- Rozgrzej patelnię i nalej oleju do smażenia (np. rzepakowego).
- Wrzuć cebulę oraz wyciśnięty czosnek i siekany tymianek, dodaj soli i zeszklij na wolnym ogniu przez ok. 10 min (zdj.2).
- Pokrój boczniaki w ok. 0,5 cm kosteczkę, dorzuć do cebuli i smaż przez 5-7 min. (zdj.3).
- Wymieszaj mięso z miksem boczniaków, pietruszką oraz wywarem (zdj. 4 i 5).
- Posól i dodaj dużo pieprzu.
Paszteciki
- Roztrzep jajko z niewielką ilością wody.
- Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozłóż i wysmaruj jajkem.
- Około 2cm od każdego z brzegów rozłóż farsz (średnica ok. 3,5 cm) (zdj. 6).
- Delikatnie zawiń ciasto wokół farszu w stronę środka, obracając całość i tworząc rulonik (zdj. 7).
- Zamknij rulonik przyklejając brzeg do części ciasta, która leży na blacie (zdj. 8).
- Odkrój ciasto i przełóż rulonik na tacę wyłóżoną papierem pergaminowym. Jeśli taca jest zbyt krótka, możesz przekroić rulonik na pół.
- Powtórz powyższe czynności z pozostałą częścią ciasta oraz płatem z drugiej paczki.
- Jeśli ruloniki są miękkie, włóż je na 10-20 minut do zamrażarki.
- Wyjmij tacę z zamrażarki i natnij ruloniki w kratkę płytkimi nacięciami (zdj.9).
- Włóż z powrotem do zamrażarki i przechowuj do momentu pieczenia.
- Wyjmij tacę z zamrażarki i po ok. 15 minutach pokrój ruloniki na ukośne kawałki o szerokości ok 2 cm. (zdj. 10).
- Nastaw piekarnik na 180 st. C (termoobieg).
- Posmaruj paszteciki jajkiem i włóż do piekarnika na ok. 25 min. (zdj. 11).
- Serwuj z rosołem z bażanta lub z barszczem (zdj. 12).
OdpowiedzUsuńSuper przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link
Bardzo się cieszę! Zapraszam do podzielenia się z nami wynikami :)
Usuń