niedziela, 14 grudnia 2014

Coniglio all'ischitana, czyli królik w pomidorach i białym winie




Dziś chciałabym Was zabrać na wycieczkę do Włoch, a konkretnie w kierunku wybrzeża Amalfi na wyspę Ischia, gdzie tradycyjnym niedzielnym daniem jest królik - Coniglio all'ischitana serwowany z makaronem bucatini (coś w rodzaju spagetti, ale z dziurką).

To nieskomplikowane, ale jakże pyszne danie z pewnością przypadnie większosci z Was do gustu. Pomidory, świeże zioła i wino nadają mięsu wspaniałego, lekkiego smaku.Natomiast makaron wymieszany z powstałym sosem jest po prostu wyśmienity!


4 porcje
Przygotowanie: ok. 20 min
Gotowanie: ok. 50 min. (smażenie + pieczenie)


Składniki
1 królik (z wątróbką i nerkami)
pół główki czosnku
500 g pomidorów koktailowych
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
pół pęczka pietruszki (małego)
świeża bazylia
1 łyżeczka suszonego peperoncino, czyli chilli (wg uznania)
300ml białego wina
oliwa z oliwek
300ml osolonego wywaru (warzywnego lub z kurczaka) albo wody – opcjonalnie - dla tych, co lubią sssoczyście
makaron bucatini lub spagetti (ja użyłam spagetti)


Przygotowanie
  1. Pokrój królika na części (zdj. 1 i 2).
  2. Umyj kawałki, wysusz ręcznikiem papierowym i posól.
  3. Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, nalej oliwę i po kilkunastu sekundach (kiedy oliwa się podgrzeje) połóż czosnek na patelni (krojoną częścią w oleju) (zdj. 3).
  4. Smaż czosnek do momentu uzyskania złoto brązowego koloru, po czym odłóż go na później (zdj. 4).
  5. Na wciąż rozgrzanym oleju smaż kawałki królika (zdj. 5). Zacznij od strony prezentacyjnej i smaż w wysokiej temperaturze, aż mięso nabierze atrakcyjnego brązowego koloru (zdj. 6), po czym przełóż na drugą stronę.
  6. Lepiej smażyć w kilku partiach, niż układać kawałaki ciasno na patelni, gdyż wtedy temperatura drastycznie spada i trudno uzyskać złoto brązowy kolor. Zależy nam też na tym, by mięso smażyło się krótko.
  7. Jeżeli zauważysz w oleju zwęglenie– wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, rozgrzej ją ponownie i wlej świeżą oliwę.
  8. Kiedy skończysz smażenie ostatniej partii, umieść wszystkie kawałki z powrotem w patelni (jeśli jest głęboka) lub w garnku (przelej do niego olej ze smażenia – smaki!!!).
  9. Włóż też zioła i chilli, a następnie zalej winem (zdj. 7).
  10. Wszystko podgrzewaj przez 5 minut, obracając mięso delikatnie.
  11. Przełóż królika oraz zioła do brytfanny, dodając do nich wcześniej zachowaną połówkę czosnku.
  12. Pozostały w patelni sos zredukuj na stosunkowo wysokim ogniu, by alkohol z wina wyparował (zdj. 8 i 9) i zalej nim kawałki królika.
  13. Przekrój 2/3 pomidorów na pół i wrzuć je wraz z tymi w całości oraz pietruszką do brytfanny z mięsem (zdj. 10). Jeśli lubisz dużo sosu, dolej 300ml osolonego wywaru (warzywnego lub z kurczaka) albo wody.
  14. Zamknij pokrywką i zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 185 st.
  15. Ugotuj makaron al dente.
  16. Po zakończeniu pieczenia (zdj. 11), wyjmij kawałki królika oraz większość pomidorów i ułóż na platerze. Polej częścią sosu i posyp pietruszką (zdj. 14).
  17. Pozostały sos podgrzej w garnku i dodaj do niego makaron (zdj. 12 i 13). Wymieszaj wszystko razem ze świeżą bazylią i serwuj na talerzu przybrane gałązką bazylii (zdj. 15).
Wszystko podawaj z liścmi sałaty.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz