Dziś
chciałabym Was zabrać na wycieczkę do Włoch, a konkretnie w kierunku wybrzeża
Amalfi na wyspę Ischia, gdzie tradycyjnym niedzielnym daniem jest królik - Coniglio
all'ischitana serwowany z makaronem bucatini (coś w rodzaju spagetti, ale z dziurką).
To
nieskomplikowane, ale jakże pyszne danie z pewnością przypadnie większosci z
Was do gustu. Pomidory, świeże zioła i wino nadają mięsu wspaniałego, lekkiego
smaku.Natomiast makaron wymieszany z powstałym sosem jest po prostu wyśmienity!
4
porcje
Przygotowanie:
ok. 20 min
Gotowanie:
ok. 50 min. (smażenie + pieczenie)
Składniki
1
królik (z wątróbką i nerkami)
pół
główki czosnku
500
g pomidorów koktailowych
2
gałązki rozmarynu
3
gałązki tymianku
pół
pęczka pietruszki (małego)
świeża
bazylia
1
łyżeczka suszonego peperoncino, czyli chilli (wg uznania)
300ml
białego wina
oliwa
z oliwek
300ml
osolonego wywaru (warzywnego lub z kurczaka) albo wody – opcjonalnie - dla
tych, co lubią sssoczyście
makaron bucatini lub spagetti (ja użyłam spagetti)
Przygotowanie
- Pokrój królika na części (zdj. 1 i 2).
- Umyj kawałki, wysusz ręcznikiem papierowym i posól.
- Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, nalej oliwę i po kilkunastu sekundach (kiedy oliwa się podgrzeje) połóż czosnek na patelni (krojoną częścią w oleju) (zdj. 3).
- Smaż czosnek do momentu uzyskania złoto brązowego koloru, po czym odłóż go na później (zdj. 4).
- Na wciąż rozgrzanym oleju smaż kawałki królika (zdj. 5). Zacznij od strony prezentacyjnej i smaż w wysokiej temperaturze, aż mięso nabierze atrakcyjnego brązowego koloru (zdj. 6), po czym przełóż na drugą stronę.
- Lepiej smażyć w kilku partiach, niż układać kawałaki ciasno na patelni, gdyż wtedy temperatura drastycznie spada i trudno uzyskać złoto brązowy kolor. Zależy nam też na tym, by mięso smażyło się krótko.
- Jeżeli zauważysz w oleju zwęglenie– wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, rozgrzej ją ponownie i wlej świeżą oliwę.
- Kiedy skończysz smażenie ostatniej partii, umieść wszystkie kawałki z powrotem w patelni (jeśli jest głęboka) lub w garnku (przelej do niego olej ze smażenia – smaki!!!).
- Włóż też zioła i chilli, a następnie zalej winem (zdj. 7).
- Wszystko podgrzewaj przez 5 minut, obracając mięso delikatnie.
- Przełóż królika oraz zioła do brytfanny, dodając do nich wcześniej zachowaną połówkę czosnku.
- Pozostały w patelni sos zredukuj na stosunkowo wysokim ogniu, by alkohol z wina wyparował (zdj. 8 i 9) i zalej nim kawałki królika.
- Przekrój 2/3 pomidorów na pół i wrzuć je wraz z tymi w całości oraz pietruszką do brytfanny z mięsem (zdj. 10). Jeśli lubisz dużo sosu, dolej 300ml osolonego wywaru (warzywnego lub z kurczaka) albo wody.
- Zamknij pokrywką i zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 185 st.
- Ugotuj makaron al dente.
- Po zakończeniu pieczenia (zdj. 11), wyjmij kawałki królika oraz większość pomidorów i ułóż na platerze. Polej częścią sosu i posyp pietruszką (zdj. 14).
- Pozostały sos podgrzej w garnku i dodaj do niego makaron (zdj. 12 i 13). Wymieszaj wszystko razem ze świeżą bazylią i serwuj na talerzu przybrane gałązką bazylii (zdj. 15).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz