Żeby rozprawić się z dynią w sposób skuteczny i
bezpieczny, potrzebny jest duży i mocny nóż. Jeśli masz taki, to obranie dyni
nie powinno przyspożyć Ci większych trudności.
- Odetnij ogonek wraz z kawałkiem czubka dyni (jeśli jest wypukły), żeby utworzyć płaską powierzchnię, na której później położysz dynię (zdj. 1).
- Połóż dynię na płaskiej części (zdj. 2).
- Wbij sztych (czubek) noża w środek i przekrój dynię. W ten sposób pokrój dynię na cztery lub więcej części (w zależności od gabarytów warzywa) (zdj. 3 i 4).
- Wygrzeb wnętrze dyni przy pomocy łyżki (zdj. 5).
- Połóż kawałek dyni na jednym z prostych boków, wypukłą częścią na zewnątrz (zdj. 6).
- Chwyć za drugi bok, a następnie wbij nóż płytko pod skórę mniej więcej w połowie wypukłej części kawałka dyni (zdj. 6).
- Przesuń nóż w stronę deski, wycinająć w ten sposób kawałek skóry. Postępuj w ten sposób wzdłuż całej długości kawałka (zdj. 6).
- Obróć kawałek i połóż go na drugim boku (zdj. 7).
- Powtórz czynności jak w pkt 6 i 7 (zdj. 8).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz