Nieubłagalnie zbliża się koniec lata, a wraz znim sezon
na surowizny, za którymi tak tęsknimy podczas długiej zimy. Ale wrzesień to
miesiąc, w którym możemy sobie jeszcze pofolgować i nacieszyć się świeżymi
warzywami. Dojrzewają winogrona, pojawiają się wczesne jabłka. Proponuję Wam
bardzo zdrową i orzeźwiającą sałatkę Waldorf, której głównymi składnikami są
właśnie jabłka i winogrona, a także seler naciowy.
Sałatka świetnie nadaje się na lunch do pracy,
szczególnie jeśli dodamy do niej grilowaną pierś z kurczaka. Pyszna i
zdrowa kompozycja. W tradycyjnej wersji pojawia się majonez, ale ja
zastąpiłam go jogurtem :)
3-4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 min.
Składniki
320g
selera naciowego
160g
jabłek
160g
czerwonych winogron
40g
orzechów włoskich
8
łyżek jogurtu naturalnego
4
łyżeczki miodu
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
soli
Przygotowanie
- Umyj warzywa i owoce.
- Seler obierz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie, lecz niezbyt duże (kostka lub podłużne, a wąskie).
- Jabłka pokrój na kawałki o podobnym kształcie oraz wielkości, co seler. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się brązowe.
- Winogrona przekrój na pół.
- Połówki orzechów podziel na 4.
- Jogurt wymieszaj z miodem, dodaj soli.
- Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dressing warto dodać krótko przed serwowaniem, gdyż sok z owoców może rozrzedzić jogurt, a wtedy spłynie on na dno naczynia.
pyszna, słodkawa sałatka :d
OdpowiedzUsuń