Yorkshire pudding (potocznie Yorkshire pud) to wypiek z
ciasta naleśnikowego, który jest nieodzowną częścią brytyjskiego Sunday roast
(czyli tradycyjnej pieczeni na niedzielę). Idealny pudding powinnien wyrosnąć
tak, by miał dziurkę w środku i tworzył kształtem coś w rodzaju naczynia. Służy
to temu, by móc wlać do środka sos pieczeniowy (gravy). Efekt jest fantastyczny
– lekkie ciasto świetnie łączy się z sosem. Puddingi potrafią być dość kapryśne
i nie zawsze wypieką się tak, jakbyśmy chcieli. Jednak jest to całkiem
normalne. Bardziej płaski, rozrośniety w poprzek mozna porwać palcami i
zamoczyć w sosie. Mmm, pycha :)
Podstawowe składniki - jajka, mleko oraz mąkę - łączy się
w identycznych proporcjach. Najlepiej odmierzyć najpierw jajka (np. w pojemniku
z miarką), a potem dodać taką samą objętość pozostałych elementów.
Polecam! Wasze dzieci się zakochają, a i Wam z pewnością zasmakuje;)
ok. 15
mini puddingów
Przygotowanie:
ok. 10 min.
Składniki
3 jajka
ok. pół szklanki mleka
ok. pół szklanki mąki
kilka kropel octu (można pominąć)
sól
olej (do pieczenia)
Przygotowanie
- Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki (poza olejem). Wstaw na 1 godzinę do lodówki (zdj 1).
- Nalej olej na spód foremek (nie powinny być płytkie, gdyż wtedy ciasto nie wyrośnie w górę).
- Nastaw piekarnik na temp. 190 st. C (grzałka górna i dolna) i wstaw do niego foremki z olejem na ok 8 min (zdj 2).
- Wyjmij tacę z foremkami i natychmiast wlej do nich zimne ciasto, do ok. 2/3 wysokości (zdj. 3). Zachowaj ostrożność! Gorący olej może pryskać.
- Wstaw do piekarnika na 20 min.
- Wyrośnięte puddingi będą puste w środku. Jeśli dziurka sama się nie utworzy, można przerwać błonkę palcem lub nożem.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz