niedziela, 25 stycznia 2015

Minimalistyczny bananowiec bez jajek, masła i mleka




Zdrowe i pyszne ciasto, którym można się zajadać bez większych wyrzutów sumienia :) Zamiast cukru – miód. Polecam do pracy albo do szkoły.

10-15 kawałków
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 50 min.


Składniki
320g obranych dojrzałych bananów (3-4 szt.) + 2 plastry banana (krojone wzdłuż długości)
60ml oleju roślinnego
80g miodu
180g mąki tortowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Przygotowanie
  1. Przygotuj składniki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą (zdj. 1).
  2. Banany (320g) rozgnieć widelcem, pozostawiając kawałeczki – nadadzą ciastu wilgoci (zdj. 2).
  3. Połącz olej i miód z bananami (zdj. 3).
  4. Przygotuj formę do ciasta (ok. 10x20 cm) (zdj. 4).
  5. Dodaj mąkę do mieszanki bananowej, wymieszaj delikatnie i umieść w formie (zdj. 5).
  6. Ułóż plastry banana (zdj. 6).
  7. Piecz w temp. 170 st. C przez ok 50 min. (zdj. 7).










2 komentarze: