Ziemniaki
Dauphinoise to niezmiernie proste i niewymagające dużego nakładu pracy danie. Ze
względu na swoją atrakcyjność wizualną oraz nęcący podniebienie smak, ziemniaki
te serwowane są w najlepszych restauracjach na świecie – zwykle z mięsem. Nazwa
potrawy pochodzi od krainy historycznej w południowo-wschodniej Francji –
Dauphiné. Rejon ten szczyci się bardzo dobrej mlekiem i z tego względu wiele lokalnych
przepisów zawiera śmietanę.
W moim przepisie śmietany jest mniej, gdyż
większość zostaje odcedzona. Ale szczegóły poniżej.
6-8 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: ok. 70 min.
Składniki
1300g
średnich ziemniaków (masa po obraniu)
250ml
śmietanki kremówki 30% (ok. połowa zostanie odcedzona)
1
łyżeczka świeżego tymianku
1
ząbek czosnku
30g
startego parmezanu
sól
i peprz
Przygotowanie
- Wlej śmietankę do miski i dodaj starty czosnek oraz siekany tymianek.
- Przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Ważne, żeby śmietanka była dobrze posolona, gdyż ziemniaków jest dużo.
- Przy pomocy slicera do warzyw, pokrój ziemniaki w cienkie talarki (zdj. 1).
- Przełóż ziemniaki do dużej, wysokiej miski lub garnka i zalej śmietanką (zdj. 2).
- Wymieszaj wszystko dokładnie, żeby każdy plaster pokryty został śmietanką.
- Odcedź ziemniaki i przełóż do naczynia do zapiekania, przyduszając warstwy, żeby przykleiły się do siebie (zdj. 3). Danie będzie bardziej zwarte i po upieczeniu będzie można je kroić w równe porcje.
- Przykryj naczynie papierem pergaminowym, a następnie zawiń w folię aluminiową (zdj. 4 i 5).
- Piecz w 180 st. C przez ok 60 min. Sprawdzaj stopień ugotowania ziemniaków, wbijając w nie mały nożyk. Jeśli wchodzi bez oporu to znaczy, że ziemniaki są gotowe.
- Następnie wyjmij naczynie, zdejmij folię oraz papier i posyp ziemniaki parmezanem.
- Ustaw piekarnik na funkcję grill (ok. 220 st. C) i piecz 5-10 min., aż ser nabierze złoto brązowego koloru.
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Rewelacyjne są. Zagoszczą u nas na stałe :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy i dopinguje! :)
Usuń