niedziela, 8 lutego 2015

Amerykańskie pancakes z serkiem waniliowym i borówkami



Amerykańskie pancakes, czyli małe puszyste naleśniki są świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie. Tradycyjnie serwowane z syropem klonowym, jednak ja proponuję serek waniliowy i świeże owoce.


ok. 14 naleśników (śr. 10cm.)
Przygotowanie: 5-10 min.
Smażenie: ok. 20 min.

Składniki
200g mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru
250ml mleka
2 średnie jaja
1,5 łyżki oleju
olej do smażenia
2 serki waniliowe
opakowanie borówek amerykańskich lub innych owoców

Przygotowanie
  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj (zdj. 1,2 i 3).
  2. Rozgrzej patelnię i nalej kilka kropli oleju.
  3. Wylej porcję ciasta na patelnię i smaż na wolnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (zdj. 4).
  4. Odwróć i smaż przez kilkanaście sekund (zdj. 5).
  5. Serwuj z serkiem waniliowym i owocami.








2 komentarze: