Amerykańskie
pancakes, czyli małe puszyste naleśniki są świetnym pomysłem na weekendowe
śniadanie. Tradycyjnie serwowane z syropem klonowym, jednak ja proponuję serek
waniliowy i świeże owoce.
ok. 14 naleśników (śr. 10cm.)
Przygotowanie: 5-10 min.
Smażenie: ok. 20 min.
Składniki
200g
mąki
1,5
łyżki proszku do pieczenia
szczypta
soli
łyżeczka
cukru
250ml
mleka
2
średnie jaja
1,5
łyżki oleju
olej
do smażenia
2
serki waniliowe
opakowanie
borówek amerykańskich lub innych owoców
Przygotowanie
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj (zdj. 1,2 i 3).
- Rozgrzej patelnię i nalej kilka kropli oleju.
- Wylej porcję ciasta na patelnię i smaż na wolnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (zdj. 4).
- Odwróć i smaż przez kilkanaście sekund (zdj. 5).
- Serwuj z serkiem waniliowym i owocami.
Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję!
Usuń