niedziela, 21 czerwca 2015

Macerowane truskawki z białym winem i mascarpone



Nie od dziś wiadomo, że truskawki pysznie smakują z szampanem czy białym winem. Dlatgo prezentuję Wam prosty i szybki przepis na lekko „pijane” truskawki z aromatyczną wanilią i przyjemnie chrupiącą kruszonką z ciasteczek maślanych. Pyszności!

4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 min.


Składniki
480g truskawek
ok. 30g cukru
5 łyżek białego wytrawnego wina
1 laska wanilii
40g ciastek maślanych
80g serka mascarpone

Przygotowanie
  1. Umyj truskawki, osusz i usuń szypułki.
  2. Pokrój truskawki w cienkie plasterki (zdj. 1).
  3. Dodaj cukier oraz wino, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Uwaga: dostosuj ilość cukru do naturalnej słodkości truskawek.
  4. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii.
  5. Dodaj ziarenka wanilii do truskawek i delikatnie wymieszaj (zdj. 2).
  6. Pokrusz ciasteczka ręcznie lub w rozdrabniaczu, pozostawiając chrupiące grudki.
  7. Porcję truskawek umieść w kieliszku lub salaterce (zdj. 3).
  8. Posyp ciasteczkami (zdj. 4 i 5).
  9. Gorącą łyżeczką zroluj porcję zimnego mascarpone i ułóż ją na ciasteczkach (zdj. 6).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz