niedziela, 27 września 2015

Jak obrać dynię



Żeby rozprawić się z dynią w sposób skuteczny i bezpieczny, potrzebny jest duży i mocny nóż. Jeśli masz taki, to obranie dyni nie powinno przyspożyć Ci większych trudności.

  1. Odetnij ogonek wraz z kawałkiem czubka dyni (jeśli jest wypukły), żeby utworzyć płaską powierzchnię, na której później położysz dynię (zdj. 1).
  2. Połóż dynię na płaskiej części (zdj. 2).
  3. Wbij sztych (czubek) noża w środek i przekrój dynię. W ten sposób pokrój dynię na cztery lub więcej części (w zależności od gabarytów warzywa) (zdj. 3 i 4).
  4. Wygrzeb wnętrze dyni przy pomocy łyżki (zdj. 5).
  5. Połóż kawałek dyni na jednym z prostych boków, wypukłą częścią na zewnątrz  (zdj. 6).
  6. Chwyć za drugi bok, a następnie wbij nóż płytko pod skórę mniej więcej w połowie wypukłej części kawałka dyni (zdj. 6).
  7. Przesuń nóż w stronę deski, wycinająć w ten sposób kawałek skóry. Postępuj w ten sposób wzdłuż całej długości kawałka (zdj. 6).
  8. Obróć kawałek i połóż go na drugim boku  (zdj. 7).
  9. Powtórz czynności jak w pkt 6 i 7  (zdj. 8).



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz