sobota, 26 września 2015

Syrop imbirowy



Imbir, z uwagi na wspaniałe właściwości lecznicze, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego warto go spożywać regularnie przez cały rok. Można stosować świeży imbir bądź sporządzić z niego syrop, który jest świetnym dodatkiem do herbaty, ciast i deserów. Przepis jest bardzo prosty :)



ok. 150ml syropu
Przygotowanie: ok. 30 min.


Składniki
100g świeżego imbiru
300ml wody
ok. 150g cukru (proporcja cukru (g) do wywaru z imbiru (ml) - 1:1)
1 gwiazda anyżu
1 łyżeczka kory cynamonu


Przygotowanie
  1. Pokrój imbir w plastry.
  2. Zagotuj wodę w garnuszku i dodaj do niej imbir wraz z anyżem i cynamonem.
  3. Gotuj przez 20 min., żeby wywar nabrał intensywności.
  4. Odcedź wywar i sprawdź jego objętość (w ml). Odmierz taką samą ilość cukru (w gramach).
  5. Przełóż wywar z powrotem do garnuszka. Zagotuj.
  6. Na wolnym ogniu, wrzucaj cukier małymi partiami, delikatnie mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Uważaj, żeby syrop nie przypalił się. W razie konieczności zmniejsz moc palnika.
  7. Przelej syrop do małego słoika lub szklanej butelki.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz