Imbir, z uwagi na wspaniałe właściwości lecznicze, nazywany
jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego warto go spożywać regularnie przez cały
rok. Można stosować świeży imbir bądź sporządzić z niego syrop, który jest
świetnym dodatkiem do herbaty, ciast i deserów. Przepis jest bardzo prosty :)
ok. 150ml syropu
Przygotowanie:
ok. 30 min.
Składniki
100g świeżego imbiru
300ml wody
ok. 150g cukru (proporcja
cukru (g) do wywaru z imbiru (ml) - 1:1)
1 gwiazda anyżu
1 łyżeczka kory cynamonu
Przygotowanie
- Pokrój imbir w plastry.
- Zagotuj wodę w garnuszku i dodaj do niej imbir wraz z anyżem i cynamonem.
- Gotuj przez 20 min., żeby wywar nabrał intensywności.
- Odcedź wywar i sprawdź jego objętość (w ml). Odmierz taką samą ilość cukru (w gramach).
- Przełóż wywar z powrotem do garnuszka. Zagotuj.
- Na wolnym ogniu, wrzucaj cukier małymi partiami, delikatnie mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Uważaj, żeby syrop nie przypalił się. W razie konieczności zmniejsz moc palnika.
- Przelej syrop do małego słoika lub szklanej butelki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz