piątek, 18 września 2015

Yorkshire pudding - pyszny dodatek do pieczeni



Yorkshire pudding (potocznie Yorkshire pud) to wypiek z ciasta naleśnikowego, który jest nieodzowną częścią brytyjskiego Sunday roast (czyli tradycyjnej pieczeni na niedzielę). Idealny pudding powinnien wyrosnąć tak, by miał dziurkę w środku i tworzył kształtem coś w rodzaju naczynia. Służy to temu, by móc wlać do środka sos pieczeniowy (gravy). Efekt jest fantastyczny – lekkie ciasto świetnie łączy się z sosem. Puddingi potrafią być dość kapryśne i nie zawsze wypieką się tak, jakbyśmy chcieli. Jednak jest to całkiem normalne. Bardziej płaski, rozrośniety w poprzek mozna porwać palcami i zamoczyć w sosie. Mmm, pycha :)
Podstawowe składniki - jajka, mleko oraz mąkę - łączy się w identycznych proporcjach. Najlepiej odmierzyć najpierw jajka (np. w pojemniku z miarką), a potem dodać taką samą objętość pozostałych elementów.
Polecam! Wasze dzieci się zakochają, a i Wam z pewnością zasmakuje;)



ok. 15 mini puddingów
Przygotowanie: ok. 10 min.


Składniki
3 jajka
ok. pół szklanki mleka
ok. pół szklanki mąki
kilka kropel octu (można pominąć)
sól
olej (do pieczenia)


Przygotowanie
  1. Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki (poza olejem). Wstaw na 1 godzinę do lodówki (zdj 1).
  2. Nalej olej na spód foremek (nie powinny być płytkie, gdyż wtedy ciasto nie wyrośnie w górę).
  3. Nastaw piekarnik na temp. 190 st. C (grzałka górna i dolna) i wstaw do niego foremki z olejem na ok 8 min (zdj 2).
  4. Wyjmij tacę z foremkami i natychmiast wlej do nich zimne ciasto, do ok. 2/3 wysokości (zdj. 3). Zachowaj ostrożność! Gorący olej może pryskać.
  5. Wstaw do piekarnika na 20 min.

  6. Wyrośnięte puddingi będą puste w środku. Jeśli dziurka sama się nie utworzy, można przerwać błonkę palcem lub nożem.

Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz