sobota, 10 października 2015

Flapjack jaglany - zdrowy baton z suszonymi owocami, pestkami dyni i orzechami nerkowca




Flapjack to popularny w Wielkiej Brytanii baton z płatków owsianych. Można go wzbogacić o bakalie i orzechy. Ja wymieszałam płatki jaglane z jęczmiennymi i dorzuciłam między innymi siemię lnianie, banana, żurawinę, nasiona słonecznika i orzechy nerkowca.
Flapjack jest dużo zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych batonów. Może być świetnym dodatkiem do szkolnego lunchu lub do posiłku w pracy.

ok. 7 batonów

Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 25 min. (grzałki górna i dolna)
Temperatura: 180 st. C

Składniki

150g płatków jaglanych
50g płatków jęczmiennych
2 łyżki mielonego lnu
140g masła
100g cukru
3 łyżki miodu
szczypta soli
70g obranego banana
50g żurawiny
40g rodzynek
25g suszonych moreli
25g pestek dyni
10g nasion słonecznika
25g orzechów nerkowca

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

40g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła


Przygotowanie

  1. Wysmaruj formę masłem i wyłóż pergaminem.
  2. Pokrój morele w paski, a orzechy nerkowca podziel na pół.
  3. W misce połącz wszystkie bakalie z dynią, słonecznikiem i orzechami (zdj. 1).
  4. Pokrój banana na ok. 1 cm. kawałki (zdj. 2).
  5. Dodaj płatki jaglane i owsiane oraz len mielony i dobrze wymieszaj.
  6. Pokrój masło w kostkę i wrzuć do rondelka. Rozpuszczaj na małym ogniu.
  7. Kiedy masło będzie niemal całkowicie rozpuszczone, dodaj miód, cukier i sól. Wymieszaj kilkakrotnie  (zdj. 3).
  8. Dolej masło z cukrem do miski z mieszanką płatków i bakalii. Dobrze wymieszaj.
  9. Powstałą masę przełóż do formy  (zdj. 4).
  10. Mocno ugniatając masę, wyrównaj powierzchnię (zdj. 5). Jeśli zmoczysz dłonie, mieszanka nie będzie sie kleić do rąk.
  11. Wstaw formę do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 25 min. Jeśli wolisz batony bardziej kruche, piecz przez 35-45 min.
  12. Wyjmij formę z piekarnika  (zdj. 6). Na powierzchni flapjack'a połóż papier pergaminowy, a następnie przygnieć go przy pomocy przyrządu o płaskiej powierzchni (np. tacki) w celu skompresowania masy.
  13. Zdejmij papier z powierzchni i odstaw flapjack ostygnięcia.
  14. Wciąż lekko ciepły, przełóż flapjack z formy na deskę spodem do góry (zdj. 7). Przyłóż papierowy ręcznik do powierzchni flapjack'a żeby go osuszyć.
  15. Wstaw flapjack do lodówki na ok. 1h, żeby stwardniał.
  16. Wyjmij flapjack z lodówki i pokrój na kawałki.
  17. Obróć batony spodem do dołu (zdj. 8 i 9)
  18. Możesz polać batony polewą z gorzkiej czekolady. Smaruj batony ciepłą polewą przy pomocy kuchennego pędzla (zdj. 10 i 11). 
Polewa czekoladowa 
  1. Zagotuj niewielką ilość wody w garnku. 
  2. Na garnku z wodą umieść metalową miskę i wrzuć do niej kawałki czekolady oraz masło. Miska nie może dotykać wody
  3. Rozpuść czekoladę i masło nad parą, a następnie wymieszaj. 
Flapjack jest zdatny do spożycia przez ok. 10 dni.

1 komentarz:

  1. U mnie w kuchni często pojawia się kasza jaglana Bio Planet, uwielbiam ją i doceniam za wiele właściwości zdrowotnych. Lubię eksperymentować, a takiego batonika jeszcze nie robiłam i chętnie skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń