sobota, 24 października 2015

Łosoś gravlax malowany burakami




Przedstawiam Wam przepis na pysznego łososia, którego przyrządza się poprzez zasolenie w buraczanej marynacie na 3 dni. Jest to sposób na świeżą rybę pochodzący ze Szwecji. W klasycznej wersji pomija się buraki i używa jedynie soli, kopru i cukru. 


10 porcji
Przygotowanie: 30 min. (+3 dni)


Składniki
800g świeżego fileta z łososia (ze skórą)
280g buraków (surowych)
150g cukru
125g soli morskiej (zmielonej) 
40 g chrzanu (startego świeżego lub ze słoika)
1 duży pęczek koperku
1 gwiazda anyżu
1 łyżeczka ziaren kolendry

Przygotowanie

  1. Umyj łososia w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie usuń wszelkie ości przy pomocy pęsety.
  2. Nieobrane buraki oczyść szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce (zdj. 1).
  3. Posiekaj koperek (zdj. 2) i dodaj do buraków.
  4. Połam anyż na kawałki i wraz z kolendrą wrzuć na rozgrzaną patelnię. Poruszaj patelnią i pilnuj, żeby nasiona nie spaliły się, bo wtedy staną się gorzkie i stracą swój aromat. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, pół minuty w zupełności wystarczy.
  5. Przy pomocy łyżki, rozdrobnij ziarna kolendry (zdj. 3) i dorzuć do buraków.
  6. Dodaj chrzan, sól i cukier, a następnie dobrze wymieszaj wszyskie składniki (zdj. 4).
  7. Dużą formę do pieczenia (lub głębokie naczynie o podobnym kształcie) wyłóż folią spożywczą, tak by można nią później owinąć rybę (zdj. 5).
  8. Na folii rozłóż ok. 1/2 marynaty z buraków i połóż na niej łososia skórą do dołu (zdj. 6 i 7).
  9. Przykryj łososia pozostałą częśćą marynaty (zdj. 8).
  10. Zawiń rybę w folię (zdj. 9).
  11. Na rybie połóż mniejszą formę lub naczynie i ustaw na niej jakiś ciężar - pomoże to wodzie wypłynąć z ryby (zdj. 10).
  12. Tak przygotowanego, wstaw łososia do lodówki na 3 dni - raz dziennie odwracaj rybę na drugą stronę. 
  13. Po 3 dniach, wyjmij zasolonego łososia, usuń marynatę z buraków (wyrzuć ją), a następnie umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz (zdj. 11 i 12).
  14. Osuszonego łososia pokrój ostrym nożem w cienkie plastry (zdj. 13 i 14).
Serwuj z cytryną i chrzanową śmietanką, w sałatce lub w kanapkach z żytniego chleba.

Chrzanowa śmietanka
Składniki
150ml śmietanki 30%
4-6 łyżeczek chrzanu ze słoika (lub świeżego)
sól
Przygotowanie

  1. Śmietankę ubij na sztywno (zdj. 15).
  2. Dodaj chrzan i szczyptę soli. Wymieszaj (zdj. 16).


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz