niedziela, 13 marca 2016

Banany w papierze ryżowym z lodami kokosowymi i zmrożonym puree z mango


Ten prosty, egzotyczny deser bez wątpienia zrobi wrażenie na Waszych gościach. Wiem, bo wypróbowałam przy dwóch różnych okazjach i efekt za każdym razem był ten sam - zachwyt nad połączeniem ciepłych bananów ze zmrożonym mango i lodami. No i jeśli macie znajomych uczulonych na gluten, na pewno docenią oni taki ukłon w ich stronę :)
Banany można usmażyć wcześniej i odgrzać je w piekarniku przed podaniem (kilka min. w 200st.C).

A więc do dzieła!

4 porcje
Przygotowanie: ok. 1h


Składniki
2 średnie banany
1 świeże mango
sok z cytryny lub limonki
8 płatów papieru ryżowego
ok. 400ml lodów kokosowych
olej do smażenia
cukier puder
świeża mięta lub bazylia do dekoracji


Przygotowanie

  1. Zrób błyskawiczne puree z mango (przepis znajdziesz TUTAJ).
  2. Do 4 małych pucharków nałóż ok. 100ml lodów i rozdziel puree z mango (zdj. 2). Wstaw pucharki do zamrażarki.
  3. Banany obierz i przekrój na pół (zdj. 3).
  4. Do miski wlej świeżo zagotowaną wodę i zanurz w niej jeden płat ryżowy, uważając żeby się nie skleił (zdj. 4 i 5).
  5. Rozłóż płat na desce i połóż  kawałek banana mniej wiecej pośrodku (zdj. 6).
  6. Zawiń jak tortillę (zdj. 7-9). Powtórz tę czynność z pozostałymi bananami.
  7. Rozgrzej olej w głebokiej patelni lub garnku i ostrożnie włóż do niego banany (zdj. 10). Głębokość oleju - powinien sięgać przynajmniej do połowy kawałków bananów. W razie potrzeby, zmniejsz moc palnika. 
  8. Sprawdź kolor ryżowej skorupki. Kiedy zrobi się złocista, odwróć na drugą stronę.
  9. Połóż banany na papierze kuchennym, żeby olej odciekł (zdj. 11).
  10. Przed podaniem posyp banany cukrem pudrem (zdj. 12).











3 komentarze: