Banany można usmażyć wcześniej i odgrzać je w piekarniku przed podaniem (kilka min. w 200st.C).
A więc do dzieła!
4 porcje
Przygotowanie: ok. 1h
Składniki
2 średnie banany
1 świeże mango
sok z cytryny lub limonki
8 płatów papieru ryżowego
ok. 400ml lodów kokosowych
olej do smażenia
cukier puder
świeża mięta lub bazylia do dekoracji
Przygotowanie
- Zrób błyskawiczne puree z mango (przepis znajdziesz TUTAJ).
- Do 4 małych pucharków nałóż ok. 100ml lodów i rozdziel puree z mango (zdj. 2). Wstaw pucharki do zamrażarki.
- Banany obierz i przekrój na pół (zdj. 3).
- Do miski wlej świeżo zagotowaną wodę i zanurz w niej jeden płat ryżowy, uważając żeby się nie skleił (zdj. 4 i 5).
- Rozłóż płat na desce i połóż kawałek banana mniej wiecej pośrodku (zdj. 6).
- Zawiń jak tortillę (zdj. 7-9). Powtórz tę czynność z pozostałymi bananami.
- Rozgrzej olej w głebokiej patelni lub garnku i ostrożnie włóż do niego banany (zdj. 10). Głębokość oleju - powinien sięgać przynajmniej do połowy kawałków bananów. W razie potrzeby, zmniejsz moc palnika.
- Sprawdź kolor ryżowej skorupki. Kiedy zrobi się złocista, odwróć na drugą stronę.
- Połóż banany na papierze kuchennym, żeby olej odciekł (zdj. 11).
- Przed podaniem posyp banany cukrem pudrem (zdj. 12).
Postaram się wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do mojej wishlisty!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Wam się spodobał :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń