wtorek, 3 marca 2015

Ciasto marchewkowe z serowym kremem i granatem





Ciasto marchewkowe zyskało w Polsce wielką popularność. Sama je lubię, ale uważam za dość..nudne. Ostatnio postanowiłam je trochę podrasować i pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Odbiór „konsumentów” był nadzwyczaj pozytywny :) Goryczkowy smak granata świetnie komponuje się ze słodkim kremem i ciastem. A jego ziarenka miło chrupią podczas, gdy reszta przyjemnie rozpływa sie w ustach..

con. 12 porcji
Przygotowanie: 1-1,5h
Pieczenie: ok. 1h


Składniki
470g mąki
700g obranej marchwii
355ml oleju roślinnego
4 jajka
200g cukru
50g miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 granat (Szybki sposób na wydobycie ziarenek znajdziesz TUTAJ)
                            
Waniliowy krem serowy
2 serki śmietankowe (2x200g)
80g masła (temp. pokojowa)
40g cukru pudru
0,5 laski wanilii


Przygotowanie

Ciasto
Należy pamietać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
  1. Wysmaruj blachę (30 cm średnicy) masłem i obsyp mąką.
  2. Marchew zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
  4. Jajka ubijaj w robocie kuchennym trzepaczką przez kilkanaście sekund.
  5. Dodaj cukier i ubijaj przez kilka minut, żeby cukier sie rozpuścił (zdj. 1).
  6. Dodaj olej i miód oraz skórkę i sok z cytrusów (zdj. 2).
  7. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż do dużej miski lub garnka.
  8. Wsyp mąkę do mokrych składników i delikatnie wymieszaj spatulą (zdj. 3).
  9. Dodaj marchew i wymieszaj.
  10. Przełóż masę do formy (zdj. 4) i piecz w temp. 170 st. C przez ok. 1h (zdj. 5). Ciasto jest gotowe wtedy, gdy drewniany patyczek wbity do ciasta jest po wyjęciu czysty (ze względu na dużą zawartość marchwii może być mokry, ale nie powinien być oblepiony ciastem).


Waniliowy krem serowy
  1. Pokrój miękkie masło w kostkę i utrzyj w mikserze lub spatulą w misce do momentu, aż nabierze ono puchatej i kremowej konsystencji (zdj. 6).
  2. Połowę laski wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii (zdj. 7-11).
  3. Dodaj cukier puder oraz ziarenka wanilii do masła i dobrze wymieszaj (zdj. 12).
  4. Dodaj serek śmietankowy i dokładnie połącz z masłem (zdj. 13).


Wykończenie ciasta
  1. Po ostudzeniu ciasta, wysmaruj jego powierzchnię kremem serowym. Krem nie powinien być zimny, gdyż będzie się źle rozsmarowywał (zdj. 14-15).
  2. Ziarenka granata odcedź, a następnie obłóż nimi krem. Warto je troche przycisnąć, żeby nie odpadały (zdj. 16).






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz