Mule
po marynarsku (moules marinières) to bardzo proste normandzkie danie, które przyrządzić można w ok. pół
godziny. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie skorupiaków. A potem to już tylko
parę minut gotowania. Muli nie trzeba solić, gdyż w muszelkach znajduje się
odrobina słonej wody morskiej.
Można
je serwować z bagietką, albo na sposób belgijski - z frytkami i piwem.
2-4
porcje
Przygotowanie:
ok. 25 min
Gotowanie:
5 min.
Składniki
1
kg muli
1
duża szalotka
25
masła
70ml
białego wytrawnego wina
2
gałązki tymianku
liść
laurowy
2
łyżki siekanej pietruszki
Przygotowanie
Czyszczenie
muli
- Wstaw garnek z mulami pod zimną, bieżącą wodę.
- Wyrzuć te mule, które mają uszkodzoną skorupkę. Te otwarte uderz delikatnie nożem lub stuknij o blat stołu. Jeśli są żywe, to się zamkną - nadają się do ugotowania. Pozbądź się tych, które pozostaną otwarte – są martwe i spożycie ich może spowodować zatrucie.
- Usuń wąsy – trzymając małżę w jednej ręce, drugą ręką chwyć wąs przez papierowy ręcznik lub szmatkę i wyrwi jednym pociągnięciem w kierunku przegubu skorupki.
- Nie należy skrobać skorupki – oczyść ją szczoteczką.
- Opłucz mule i odcedź.
Gotowanie
Użyj głębokiego garnka o dużej średnicy dna, żeby otwierające
się małże miały wystarczająco miejsca.
- Pokrój szalotkę w bardzo małą kostkę.
- Do rozgrzanego garnka wrzuć 1/3 masła, szalotkę, tymianek i liś laurowy (zdj. 1).
- Zamieszaj i po kilkunastu sekundach wlej wino (zdj. 2).
- Zwiększ gaz i pozwól, by przez 30 sekund wszystko się gotowało – dzięki temu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko jego winny smak.
- Pozostawiając gaz na najwyższym poziomie wrzuć przebrane i oczyszczone mule i natychmiast zamknij garnek przykrywką (najlepiej szklaną) (zdj. 3-4).
- Gotuj ok. 3-4 minut, aż mule się otworz (zdj. 5). Podczas gotowania kilkakrotnie poruszaj garnkiem.
- Zdejmij garnek z gazu, wyjmij mule przy pomocy cedzaka i umieść w naczyniach do serwowania. Mozesz je wstawić na chwilę do ciepłego piekanika (70 st. C).
- Garnek z pozostałym sosem ustaw ponownie na wysokim gazie i wrzuć resztę masła oraz pietruszkę i wymieszaj.
- Zalej mule sosem.
Serwuj
z francuską bagietką lub frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz