Kto
nie lubi sajgonek.. :)
Te
klasyczne są mautkie i z ciasta ryżowego. Ja za to przedstawiam trochę inną ich
wersję. Wykorzystałam ciasto filo, a do farszu dodałam makaron ryżowy. Poza tym, proponowane przeze mnie sajgonki są większe od tradycyjnych i piecze się je w piekarniku.
8 sajgonek jumbo
Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 15 min.
Składniki
4
płaty ciasta filo (36x46cm)
nadzienie
ok.
100g stopionego masła
sezam
czarny lub biały (do dekoracji)
słodki
sos chilli
Nadzienie
Waga warzyw - po obraniu i pokrojeniu.
85g
makaronu ryżowego typu nitki
90g
kalarepy
30g
czerwonej cebuli
15g
selera naciowego
75g
czerwonej papryki
35g
marchwii
45g
kapusty pekińskiej
70g
zielonej fasolki szparagowej
szczypior
z cebuli dymki
siekana kolendra
sezam
czarny lub biały
chilli
(świeże lub suszone płatki)
Sos
do nadzienia
2
łyżeczki oleju sezamowego
2
łyżki oleju roślinnego
2
łyżki sosu sojowego
8g
świeżego tartego imbiru
Przygotowanie
Nadzienie
- Zalej makaron wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 3 min.
- Zalej makaron zimną wodą,a po schłodzeniu odsącz i wyciśnij resztę wody (zdj. 1).
- Pokrój warzywa wg wskazówek, które znajdziesz tutaj: Krojenie warzyw na chińszczyznę
- Dodaj posiekany makaron, szczypior, kolendrę, sezam oraz chilli i wymieszaj (zdj. 2).
- Połącz wszystkie składniki sosu do nadzienia (zdj. 3) i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj.
Sajgonki
- Płat filo rozłóż na blacie kuchennym i posmaruj masłem (zdj. 4 i 5).
- Pozostałe płaty przykryj mokrą szmatką, żeby nie wyschły i nie zesztywniały.
- Złóż płat filo na pół wzdłuż długości (zdj. 6).
- Powstały kawałek przekrój na pół (zdj. 7). Powstaną z tego 2 sajgonki.
- Jeden z kawałków filo posmaruj masłem i ułóż na nim porcję nadzienia (ok. 80g) (zdj. 8 i 9).
- Zawiń ciasto na końcach tak, by przykryć częściowo nadzienie i posmaruj krawędzie masłem (zdj. 10 i 11).
- Zawiń ciasto wokół nadzienia, by zrolować sajgonkę (zdj. 12).
- Posmaruj sajgonkę dokładnie masłem i posyp sezamem (zdj. 13).
- Uformuj pozostałe sajgonki.
- Na tym etapie możesz je zamrozić. W tym celu zamroź je na tacy. Potem możesz je włóżyc do pojemnika lub woreczka.
- Piecz w temp. 190 st. C przez ok. 15 min.
- Jeśli pieczesz zamrożone - zmniejsz temp. do 175-180 st. C i piecz przez ok 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz