sobota, 28 marca 2015

Sos tatarski


Stół wielkanocny zawsze kojarzy mi się z sosem tatarskim mojej babci. Jest po prostu wyśmienity i smakuje wspaniale z wszelkimi wędlinami, jajkami na twardo, czy serami.
Bardzo ważna jest tu jakość składników – koniecznie wybierz ulubiony majonez oraz ogórki konserwowe.
Oto przepis na najlepszy sos tatarski pod słońcem :)


ok. 1kg sosu
Przygotowanie: ok. 1h


Składniki
ok. 580g majonezu
4 jaja
190g ogórków konserwowych
140g podgrzybków marynowanych
cebulka ze słoika z podgrzybkami
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego


Przygotowanie
  1. Ugotuj jaja na twardo.
  2. Pokrój jaja, ogórki, podgrzybki oraz cebulkę z marynaty w bardzo drobną kostkę (zdj. 1-4).
  3. Wymieszaj wszystkie składniki (zachowując ok. 60g majonezu) i sprawdź konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj resztę majonezu.
  4. Przełóż do słoików.

Serwuj z wędlinami, żółtym serem, jajkami.

Smacznego!







3 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam, uwielbiam! U mnie bez grzybów, ale muszę spróbować w Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sos tatarski, taki właśnie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że zainteresował Was ten przepis :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń