Stół wielkanocny zawsze kojarzy mi się z sosem tatarskim mojej babci. Jest po
prostu wyśmienity i smakuje wspaniale z wszelkimi wędlinami, jajkami na twardo,
czy serami.
Bardzo ważna jest tu jakość składników – koniecznie wybierz
ulubiony majonez oraz ogórki konserwowe.
Oto przepis na najlepszy sos tatarski pod słońcem :)
ok. 1kg sosu
Przygotowanie:
ok. 1h
Składniki
ok. 580g majonezu
4 jaja
190g ogórków konserwowych
140g podgrzybków marynowanych
cebulka ze słoika z podgrzybkami
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie
- Ugotuj jaja na twardo.
- Pokrój jaja, ogórki, podgrzybki oraz cebulkę z marynaty w bardzo drobną kostkę (zdj. 1-4).
- Wymieszaj wszystkie składniki (zachowując ok. 60g majonezu) i sprawdź konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj resztę majonezu.
- Przełóż do słoików.
Serwuj z wędlinami, żółtym
serem, jajkami.
Smacznego!
Dawno nie jadłam, uwielbiam! U mnie bez grzybów, ale muszę spróbować w Twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńŚwietny sos tatarski, taki właśnie lubię.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zainteresował Was ten przepis :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń