poniedziałek, 14 września 2015

Sałatka Waldorf w wersji dietetycznej



Nieubłagalnie zbliża się koniec lata, a wraz znim sezon na surowizny, za którymi tak tęsknimy podczas długiej zimy. Ale wrzesień to miesiąc, w którym możemy sobie jeszcze pofolgować i nacieszyć się świeżymi warzywami. Dojrzewają winogrona, pojawiają się wczesne jabłka. Proponuję Wam bardzo zdrową i orzeźwiającą sałatkę Waldorf, której głównymi składnikami są właśnie jabłka i winogrona, a także seler naciowy.
Sałatka świetnie nadaje się na lunch do pracy, szczególnie jeśli dodamy do niej grilowaną pierś z kurczaka. Pyszna i zdrowa kompozycja. W tradycyjnej wersji pojawia się majonez, ale ja zastąpiłam go jogurtem :)


3-4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 min.


Składniki
320g selera naciowego
160g jabłek
160g czerwonych winogron
40g orzechów włoskich
8 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli


Przygotowanie
  1. Umyj warzywa i owoce.
  2. Seler obierz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie, lecz niezbyt duże (kostka lub podłużne, a wąskie).
  3. Jabłka pokrój na kawałki o podobnym kształcie oraz wielkości, co seler. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się brązowe.
  4. Winogrona przekrój na pół.
  5. Połówki orzechów podziel na 4.
  6. Jogurt wymieszaj z miodem, dodaj soli.
  7. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dressing warto dodać krótko przed serwowaniem, gdyż sok z owoców może rozrzedzić jogurt, a wtedy spłynie on na dno naczynia.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u













1 komentarz: