4
porcje
Przygotowanie:
ok. 20 min.
Gotowanie:
ok. 1 h
Składniki
700
g udek kurczaka bez skóry i kości
2
puszki pomidorów w całości
5
średnich białych cebul
4
ząbki czosnku (w tym jeden do marynowania mięsa)
35
g świeżego imbiru (w tym ok. 10 g do marynowania mięsa)
6-8
łyżek ghee lub oleju
roślinnego (zdecydowanie nie oliwa z oliwek!)
1
łyżka ziaren lub mielonej kolendry
1
łyżka ziaren lub mielonego kminu indyjskiego
3
ziarna kardamonu
1
płaska łyżeczka kurkumy
płatki
lub mielone chilli (wg. uznania)
3
łyżki świeżej kolendry posiekanej razem z łodyżkami (w tym 1 łyżka do
marynowania mięsa)
kilka
gałązek świeżej kolendry do dekoracji
Ghee
Ghee
to po prostu klarowane masło. Proces klarowania usuwa z niego białko mleka,
dzięki czemu zmniejsza się zawartość laktozy. Ghee jest łatwiej trawione przez
organizm oraz spala sie w o wiele wyższych temperaturach, niż zwykłe masło.
Poza tym, dodaje autentyczności potrawom indyjskim – ten wspaniały orzechowy
smak oraz charakterystyczny połysk.
Sposób
na przygotowanie ghee znajdziesz tutaj: Ghee, czyli klarowane masło z orzechową nutą
Przygotowanie sosu
- Marynowanie mięsa - pokrój kurczaka w ok. 3 cm kawałki i wymieszaj w misce (najlepiej metalowej, ceramicznej lub szklanej) razem z łyżką siekanej kolendry, startym imbirem, startym ząbkiem czosnku oraz niewielką ilością oleju. Przykryj i umieść w lodówce na co najmniej 1 h. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Posól mięso dopiero 10 min przed wrzuceniem do sosu. (zdj.1)
- Obierz cebulę, przekrój na pół i odetnij oba końce. Następnie pokrój w dość cienkie plastry, równolegle do wlókien (zdj.2)
- Podgrzej olej lub ghee w garnku (najlepiej metalowym), wrzuć do niego cebulę i pozwól, by się odrobinę skarmelizowała - zbrązowiała, ale nie przypaliła (zdj.3).
- Następnie zmniejsz gaz i dodaj soli. Smaż przez ok 20 min, do momentu aż cebula będzie tak miękka, że stanie się niemalże jednolitą masą, która później wraz z pomidorami i przyprawami stworzy pyszny sos. W trakcie smażenia, nawet na małym gazie, cebula może się przypalacć- dolej wtedy odrobinę wody. Możesz to robić wiele razy.
- Podczas, gdy cebula się gotuje, rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową) i wrzuć do niej ziarna kolendry, kuminu oraz kardamonu (zdj.5). Twoją kuchnię wypełni cudowny zapach orientalnych olejków zawartych w ziarnach:) Poruszaj patelnią i pilnuj, żeby nasiona nie spaliły się, bo wtedy staną się gorzkie i stracą swój aromat. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, pół minuty w zupełności wystarczy.
- Kolendrę i kumin przełóż do moździerza i ugnieć je w proszek (zdj.6 i 7).
- Otwórz ziarna kardamonu i wyjmij z nich czarne kuleczki. Skorupek nie będziesz potrzebować.
- Czosnek, imbir (pokrojony na nieduże kawałki), kolendrę mieloną i swieżą, kumin, kurkumę, chilli oraz nasionka kardamonu wrzuć wraz z pomidorami do blendera. Dodaj łyżeczkę soli. Pozwól, by urządzenie pracowało kilka minut, żeby wszystkie skladniki się rozdrobniły.
- Kiedy cebula jest gotowa (zdj.4), zalej ją przygotowanym miksem pomidorowym i wymieszaj.
- Gotuj przez ok. 30 min., a jeśli używasz ghee – do momentu, aż oddzieli się ono od reszty sosu.
- Dodaj ok 0,5 szklanki wody i zamieszaj.
- Dodaj kurczaka, zamieszaj i gotuj przez ok 15 min. lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany.
Serwuj z: Ryż pilau
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz