poniedziałek, 3 listopada 2014

Zapomnij o chińskich zupkach - zrób sobie swoją 1000 razy lepszą!


Po prostu uwielbiam chiński rosół z makaronem, kurczakiem i warzywami! Jem go o każdej porze roku, ale szczególnie doceniam w mroźne zimowe dni. Imbir cudownie rozgrzewa i wzmacnia odporność na wzmożone w tym okresie ataki zarazków! 



7-8 porcji

Składniki chińskiego bulionu drobiowego
1 kurczak o wadze 2 kg
2 nogi kurczaka, bez skóry
6 cebul dymek (ok. 280 g), zachowaj szczypior z 1 dymki na później
2 zwykłe cebule średniej wielkości
80g pora (można pominąć)
50g świeżego imbiru
0,5 główki czosnku
25 g świeżej kolendry (mogą być głównie łodyżki)
świeże chilli, przekrojone wzdłuż (wg uznania)
3 l wody

Składniki zupy
makaron z 5-6 zupek chińskich
szczypior z 1 dymki
150g marchwii
150g czerwonej cebuli
150g czerwonejpapryki
100g pieczarek
100g białej rzodkwii
chilli (wg uznania)
1 łyżeczka oleju sezamowego
liście świeżej kolendry (do przybrania)


Przygotowanie bulionu
  1. Wytnij piersi z kurczaka (użyj ich do innego dania, np. Sposób na soczyste piersi..)
  2. Po odważeniu 80 g przekrój pora na pół, a liście na trochę mniejsze kawałki. Rozdziel warstwy i dokładnie umyj.
  3. Oddziel bulwy cebuli od szczypioru i całość umyj. Przekrój bulw na pół.
  4. Imbiru nie musisz obierać, ale pokrój go w ok 0,5 cm plastry, żeby podczas gotowania wydobyło się z niego jak najwięcej smaku i aromatu.
  5. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół lub oddziel wymaganą ilość ząbków i przekrój je na pół. Nie ma potrzeby obierania.
  6. Kolendra – mogą być głównie łodyżki.
  7. Włóż mięso oraz pozostałe składniki do garnka i zalej wodą (zdj 1). 
  8. Doprowadż do wrzenia i niezwłocznie zmniejsz moc palnika tak, by rosół tylko delikatnie bulgotał. Dzięki temu bulion nie będzie mętny.
  9. Przy pomocy małej chochli zbierz pianę oraz wszelkie zanieczyszczenia. Powtarzaj tę czynność co ok 10 min. (zdj. 2).
  10. Dodaj 2-3 łyżeczek soli morskiej (wg uznania) – postępuj ostrożnie. Rosół w trakcie gotowania częściowo wyparuje, co spowoduje skondensowanie się soli. Poza tym sos sojowy, który dolewany jest do zupy bezpośrednio przed spożyciem stanowi swego rodzaju zamiennik soli.
  11. Gotuj bulion przez ok. 1,5 h od zagotowania.
  12. Odcedź rosół do mniejszego garnka, dodaj olej sezamowy, sprawdź doprawienie i przykryj.
  13. Przełóż mięso do osobnego pojemnika i wyrzuć pozostałe składniki.
  14. Kiedy mięso odrobinę ostygnie, oddziel je od kości, „podrzyj” na małe kawałki i wrzuć do bulionu.

Przygotowanie warzyw do zupy
Sposób przygotowania warzyw opisałam w innym artykule:

Jeśli nie masz czasu na krojenie wszystkich składników, wybierz tylko niektóre z nich, użyj robota kuchennego lub po prostu kup mrożoną mieszankę chińską.

Pokrojone warzywa wrzuć do bulionu kilka minut przed podaniem.


Przygotowanie makaronu
Wyrzuć saszetki i postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź makaron.


Sposób serwowania nr 1
  1. Włóż makaron do miseczek.
  2. Doprowadź bulion do wrzenia i zalej nim makaron.
  3. Udekoruj gałązkami kolendry.
  4. Na stole ustaw sos sojowy oraz drobno pokrojone chilli.

Sposób serwowania nr 2
  1. Pokrojone warzywa włóż do pojemnika (nie wrzucaj do bulionu). 
  2. Tuż przed podaniem, umieść je na makaronie w miseczkach i zalej gorącym rosołem.
Osobiście wolę tę właśnie wersję, gdyż warzywa są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Mają też intensywniejszy kolor.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz