Po prostu uwielbiam chiński rosół z makaronem, kurczakiem i warzywami! Jem go o każdej porze roku, ale szczególnie doceniam w mroźne zimowe dni. Imbir cudownie rozgrzewa i wzmacnia odporność na wzmożone w tym okresie ataki zarazków!
7-8
porcji
Składniki chińskiego bulionu drobiowego
1
kurczak o wadze 2 kg
2 nogi kurczaka,
bez skóry
6 cebul
dymek (ok. 280 g), zachowaj szczypior z 1 dymki na później
2 zwykłe
cebule średniej wielkości
80g pora
(można pominąć)
50g świeżego imbiru
0,5
główki czosnku
25 g
świeżej kolendry (mogą być głównie łodyżki)
świeże
chilli, przekrojone wzdłuż (wg uznania)
3 l wody
Składniki zupy
makaron
z 5-6 zupek chińskich
szczypior
z 1 dymki
150g marchwii
150g czerwonej
cebuli
150g czerwonejpapryki
100g pieczarek
100g białej
rzodkwii
chilli
(wg uznania)
1
łyżeczka oleju sezamowego
liście świeżej
kolendry (do przybrania)
Przygotowanie bulionu
- Wytnij piersi z kurczaka (użyj ich do innego dania, np. Sposób na soczyste piersi..).
- Po odważeniu 80 g przekrój pora na pół, a liście na trochę mniejsze kawałki. Rozdziel warstwy i dokładnie umyj.
- Oddziel bulwy cebuli od szczypioru i całość umyj. Przekrój bulw na pół.
- Imbiru nie musisz obierać, ale pokrój go w ok 0,5 cm plastry, żeby podczas gotowania wydobyło się z niego jak najwięcej smaku i aromatu.
- Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół lub oddziel wymaganą ilość ząbków i przekrój je na pół. Nie ma potrzeby obierania.
- Kolendra – mogą być głównie łodyżki.
- Włóż mięso oraz pozostałe składniki do garnka i zalej wodą (zdj 1).
- Doprowadż do wrzenia i niezwłocznie zmniejsz moc palnika tak, by rosół tylko delikatnie bulgotał. Dzięki temu bulion nie będzie mętny.
- Przy pomocy małej chochli zbierz pianę oraz wszelkie zanieczyszczenia. Powtarzaj tę czynność co ok 10 min. (zdj. 2).
- Dodaj 2-3 łyżeczek soli morskiej (wg uznania) – postępuj ostrożnie. Rosół w trakcie gotowania częściowo wyparuje, co spowoduje skondensowanie się soli. Poza tym sos sojowy, który dolewany jest do zupy bezpośrednio przed spożyciem stanowi swego rodzaju zamiennik soli.
- Gotuj bulion przez ok. 1,5 h od zagotowania.
- Odcedź rosół do mniejszego garnka, dodaj olej sezamowy, sprawdź doprawienie i przykryj.
- Przełóż mięso do osobnego pojemnika i wyrzuć pozostałe składniki.
- Kiedy mięso odrobinę ostygnie, oddziel je od kości, „podrzyj” na małe kawałki i wrzuć do bulionu.
Przygotowanie warzyw do zupy
Sposób przygotowania warzyw opisałam w innym artykule:
Jeśli nie masz czasu na krojenie wszystkich składników, wybierz tylko niektóre z nich, użyj robota kuchennego lub po prostu kup mrożoną mieszankę chińską.
Pokrojone warzywa wrzuć do bulionu kilka minut przed podaniem.
Przygotowanie makaronu
Wyrzuć saszetki i postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź makaron.
Sposób serwowania nr 1
- Włóż makaron do miseczek.
- Doprowadź bulion do wrzenia i zalej nim makaron.
- Udekoruj gałązkami kolendry.
- Na stole ustaw sos sojowy oraz drobno pokrojone chilli.
Sposób serwowania nr 2
- Pokrojone warzywa włóż do pojemnika (nie wrzucaj do bulionu).
- Tuż przed podaniem, umieść je na makaronie w miseczkach i zalej gorącym rosołem.
Osobiście wolę tę właśnie wersję, gdyż warzywa są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Mają też intensywniejszy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz