poniedziałek, 10 listopada 2014

Bakłażany nadziewane




Bakłażan to warzywo-gąbka – dzięki temu świetnie wchłania smaki marynaty, w której go pieczemy czy sosu, w którym go gotujemy. Jednocześnie, właśnie dzięki swojej strukturze, podczas jedzenia przyjemnie rozpływa się na języku..


2-4 porcji
Przygotowanie: ok. 45 min.
Gotowanie: ok. 1 h

Składniki
300ml sosu pomidorowego (przepis: Sos soczyście pomidorowy)
2 bakłażany
oliwa z oliwek
100g cieciorki
150g mieszanki warzyw (papryka, cukinia, czerwona cebula, bakłażan – ten z miąższu lub dodatkowy)
0,5 ząbka czosnku
0,5 łyżki pietruszki
0,5 łyżki świeżej kolendry
60g fety
siekana pietruszka do dekoracji

Przygotowanie
  1. Nastaw piekarnik na 160 st C.
  2. Pokrój warzywa w kostkę, posól i odstaw na sitku.
  3. Przekrój bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Zachowaj gąbkę tuż pod skórą nienaruszoną - ok. 3 mm (zdj. 1).
  4. Polej sporą ilością oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika na 45 min -1h (piec należy do momentu ugotowania się „gąbki”. Sprawdzaj bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je oliwą.
  5. Zrób sos pomidorowy (przepis: Sos soczyście pomidorowy) – gotuj go trochę dłużej, żeby zgęstniał.
  6. Opłócz warzywa, osusz je i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i startym czosnkiem. Rozłóż wszystko na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 20 min.
  7. Kiedy bakłażany będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i usuń miąższ przy pomocy łyżki stołowej. Rób to delikatnie, by nie uszkodzić skóry. Zostaw trochę miąższu tuż pod skórą, żeby bakłażanowa „foremka” była bardziej wytrzymała (zdj. 2 i 3)
  8. Usuniętą masę posiekaj i wrzuć do sosu pomidorowego lub zrób z niej pyszną Baba ghanoush.
  9. Nastaw piekarnik na funkcję grill.
  10. Warzarzywa i cieciorkę oraz koledrę i pietruszkę wymieszaj z sosem pomidorowym. Sprawdź smak i jeśli trzeba - dopraw (ja lubię dorzucić trochę chilli).
  11. Wypełnij połówki bakłażana i posyp je serem feta (zdj 4).
  12. Włóż wszystko na chwilę do piekarnika, żeby ser się lekko stopił.

Serwuj posypane pietruszką i dodatkowym serem feta w miseczce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz