Bakłażan to warzywo-gąbka – dzięki temu świetnie wchłania smaki marynaty, w której go pieczemy czy sosu, w którym go gotujemy. Jednocześnie, właśnie dzięki swojej strukturze, podczas jedzenia przyjemnie rozpływa się na języku..
2-4 porcji
Przygotowanie:
ok. 45 min.
Gotowanie:
ok. 1 h
Składniki
300ml
sosu pomidorowego (przepis: Sos soczyście pomidorowy)
2
bakłażany
oliwa
z oliwek
100g
cieciorki
150g
mieszanki warzyw (papryka, cukinia, czerwona cebula, bakłażan – ten z miąższu
lub dodatkowy)
0,5
ząbka czosnku
0,5
łyżki pietruszki
0,5
łyżki świeżej kolendry
60g
fety
siekana
pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 160 st C.
- Pokrój warzywa w kostkę, posól i odstaw na sitku.
- Przekrój bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Zachowaj gąbkę tuż pod skórą nienaruszoną - ok. 3 mm (zdj. 1).
- Polej sporą ilością oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika na 45 min -1h (piec należy do momentu ugotowania się „gąbki”. Sprawdzaj bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je oliwą.
- Zrób sos pomidorowy (przepis: Sos soczyście pomidorowy) – gotuj go trochę dłużej, żeby zgęstniał.
- Opłócz warzywa, osusz je i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i startym czosnkiem. Rozłóż wszystko na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 20 min.
- Kiedy bakłażany będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i usuń miąższ przy pomocy łyżki stołowej. Rób to delikatnie, by nie uszkodzić skóry. Zostaw trochę miąższu tuż pod skórą, żeby bakłażanowa „foremka” była bardziej wytrzymała (zdj. 2 i 3)
- Usuniętą masę posiekaj i wrzuć do sosu pomidorowego lub zrób z niej pyszną Baba ghanoush.
- Nastaw piekarnik na funkcję grill.
- Warzarzywa i cieciorkę oraz koledrę i pietruszkę wymieszaj z sosem pomidorowym. Sprawdź smak i jeśli trzeba - dopraw (ja lubię dorzucić trochę chilli).
- Wypełnij połówki bakłażana i posyp je serem feta (zdj 4).
- Włóż wszystko na chwilę do piekarnika, żeby ser się lekko stopił.
Serwuj
posypane pietruszką i dodatkowym serem feta w miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz