czwartek, 10 września 2015

Figi na ciepło z miodem i migdałami




Figi są nam najbardziej znane w formie suszonej. Mają dość intensywny smak i świetnie nadają się do ciast. Warto spróbować jednak tych świeżych, które docierają do naszych sklepów we wrześniu. Nie przegapcie tego krótkiego okresu, bo niewiele jest owoców o tak interesującym smaku i teksturze. Poza niewątpliwymi atutami estetycznymi, figi mają wiele wartości odżywczych oraz po prostu pysznie smakują. Są niezykle delikatne, niemal rozpuszczają się w ustach (szczególnie po zapieczeniu). Jednocześnie, małe ziarenka zawarte w miąższu dodatkowo pobudzają zmysły, chrupiąc przyjemnie między zębami.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spróbowania tego superowoca. Poniżej przedstawiam bardzo prosty sposób ich podania.


4 figi
Przygotowanie: ok. 10 min.
Pieczenie: ok. 13 min.


Składniki
4 figi
2 łyżki miodu
1,5 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki serka mascarpone
1 łyżka migdałów w płatkach


Przygotowanie
  1. Umyj figi, odetnij szypułkę i natnij owoce mniej więcej do połowy (zdj. 1).
  2. Połóż figi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej nim figi (zdj. 2).
  4. Zapiekaj w temp. 200 st. C (termoobieg) przez ok. 13 min.
  5. Wrzuć migdały na rozgrzaną patelnię teflonową. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia/płyty i poruszaj nią, aby płatki w sposób równomierny nabrały złotego koloru (zdj. 3). W razie potrzeby podgrzej patelnię ponownie, jednak uważaj, bo płatki łatwo się przypalają, a wtedy tracą swój delikatny smak.
  6. Po wyjęciu z pieca, ułóż figi na talerzu lub półmisku i polej pysznym sokiem, który wypłynął z owoców podczas pieczenia (zdj. 4 i 5).
  7. Zanóż metalową łyżeczkę w gorącej wodzie i przesuń jej krawędzią po serku mascarpone. Nałóż po jednej porcji (łyżeczce) sera na każdą z fig.
  8. Posyp migdałam.
  9. Rozkoszuj się figami niezwłocznie, gdyż najlepiej smakują na ciepło :)










1 komentarz:

  1. Uwielbiam świeże figi :)
    W takiej najprostszej formie smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń