środa, 30 września 2015

Aksamitne ciasto dyniowe z syropem imbirowym i kardamonem



Dynia jest warzywem dość słodkim i świetnie łączy sie z imbirem oraz kardamonem. Dynia posiada wiele drogocennych wartości odżywczych, mając jedynie 28 kcal. Dostarcza nam ona witaminę A, potas, wapno, fosfor, a także witaminy z grupy B.
Wcześniej podzieliłam sie z Wami przepisami na PUSZYSTE PUREE Z DYNI oraz na RISOTTO Z DYNIĄ I SZAŁWIĄ. Dzisiaj proponuję pyszne, wilgotne ciasto.

ok. 15 porcji

Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 1h


Składniki:

600g obranej dyni (JAK OBRAĆ DYNIĘ)
15g świeżego imbiru
350g mąki
150g cukru
7 łyżek + 3 łyżeczki syropu imbirowego (przepis znajdziesz TUTAJ
260 ml oleju roślinnego
4 jajka
2 kardamony
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
80g pistacji (bez łupinek)


Przygotowanie:


Należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
  1. Wysmaruj blachę (ok. 30cm/20cm) masłem i obsyp mąką lub wyłóż pergaminem.
  2. Dynię oraz imbir zetrzyj na drobnej tarce i połącz.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, a następnie przesiej przez sitko.
  4. Rozbij skorupki kardamonu i wydobądź ziarenka.
  5. Do mąki dodaj cukier oraz ziarenka kardamonu. Wszystko wymieszaj.
  6. Jajka ubijaj w robocie kuchennym trzepaczką przez 2 minuty (zdj. 1).
  7. Ciągle ubijając jajka, dolewaj cienką stróżką syrop imbirowy (7 łyżek), a następnie w ten sam sposób dodaj olej i sok z cytryny (zdj. 2).
  8. Przelej jajka z olejem do pojemnika z maką i cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj ( obie części nie powinny być zbyt dokładnie wymieszane ze sobą).
  9. Dodaj dynię i delikatnie wymieszaj (zdj. 3).
  10. Pistacje posiekaj i wymieszaj z syropem imbirowym (3 łyżeczki). 
  11. Przełóż masę do formy (zdj. 4 i 5), posyp pistacjami i piecz w temp. 160 st. C (termoobieg) przez ok. 1h. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy drewniany patyczek wbity do ciasta jest po wyjęciu czysty (ze względu na dużą zawartość dyni może być mokry, ale nie powinien być oblepiony ciastem) (zdj. 6).













2 komentarze:

  1. pychota, emanuje jesienną aurą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto jest delikatne i aromatyczne. Polecam i jednocześnie pozdrawiam serdecznie.

      Usuń