3-4 porcji
Przygotowanie: ok. 1h
Gotowanie: ok. 45 min.
Składniki
baza risotto ze 150g ryżu
(przepis: Perfekcyjne risotto)
400g obranej dyni
2 gałązki tymianku
ok. 3 łyżek oleju
50ml mleka
5g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 250ml gorącego bulionu
lub wody
20g mascarpone lub serka
śmietankowego
15g parmezanu
13 liści szałwii
Przygotowanie
- Ustaw piekarnik na 170 st. C.
- Pokrój dynię na 1-1,5 cm kawałki.
- Wymieszaj dynię z olejem, solą i gałązkami tymianku, po czym rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na 20-30 min (zdj. 1).
- Po wyjęciu blachy z piekarnika, wyrzuć gałązki tymianku i odstaw 150g dyni na później.
- Z pozostałych 250g wciąż ciepłej dyni oraz mleka, masła i soku z cytryny zrób puree (zdj. 2) (przepis: Puszyste puree z dyni).
- Sporządź 9 chrupiących listków szałwii (zdj. 3) i odstaw na później (przepis: Jak sporządzić chrupiące liście szałwii).
- Pozostałe 4 listki posiekaj.
- Parmezan w połowie zetrzyj na płatki (przy pomocy obieraczki do warzyw). Natomiast drugą połowę zetrzyj na drobnej tarce (zdj.4).
- Połowę bulionu/wody wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Wrzuć bazę risotto, mieszaj i gotuj przez ok. 3 min.
- Dodaj puree z dyni, siekaną szałwię i wymieszaj.
- Gotuj do momentu, aż ryż będzie ugotowany, jednak wciąż al dente, dodając po trochu bulionu/wody – ok. 10 min.
- Tuż przed podaniem wrzuć ser mascarpone lub serek śmietankowy oraz starty drobno parmezan (zdj. 5). Wymieszaj i sprawdź konsystencję. Jeśli ryż jest gęsty, dodaj więcej bulionu/wody. Natomiast jeśli jest zbyt rzadki, gotuj aż płyn częściowo wyparuje.
- Dodaj 2/3 kawałków dyni i wymieszaj.
- Nałóż risotto na gębokie talerze (powinno delikatnie płynąć po dnie).
- Każdą porcję udekoruj pozostałymi kawałkami dyni (upewnij się, żeby były ciepłe), posypując płatkami parmezanu i chrupiącymi liśćmi szałwii (zdj. 6).
Serwuj z sałatą, np.
rukolą.
Możesz też przyrządzić
piersi z kurczaka (Sposób na soczyste piersi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz