wtorek, 11 listopada 2014

Puszyste puree z dyni



Ilość: 250g
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20-30 min.

Składniki
250g obranej dyni
2 gałązki tymianku
ok. 3 łyżek oleju
50ml gorącego mleka
5g masła
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie
  1. Pokrój dynię na 1-1,5 cm kawałki.
  2. Wymieszaj dynię z olejem, solą i gałązkami tymianku, po czym rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na 20-30 min (zdj. 1).
  3. Po wyjęciu blachy z piekarnika, wyrzuć gałązki tymianku.
  4. Wciąż ciepłą dynię, gorące mleko i sok z cytryny umieść w blenderze i rozdrobnij do konsystencji aksamitnego puree.
  5. Na koniec dodaj masło i na chwilę włącz blender, żeby dobrze wszystko wymieszać.

Serwuj jako dodatek do: risotto, zup, innych dań.. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz