Ilość: 250g
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20-30 min.
Składniki
250g obranej dyni
2 gałązki tymianku
ok. 3 łyżek oleju
50ml gorącego mleka
5g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
- Pokrój dynię na 1-1,5 cm kawałki.
- Wymieszaj dynię z olejem, solą i gałązkami tymianku, po czym rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na 20-30 min (zdj. 1).
- Po wyjęciu blachy z piekarnika, wyrzuć gałązki tymianku.
- Wciąż ciepłą dynię, gorące mleko i sok z cytryny umieść w blenderze i rozdrobnij do konsystencji aksamitnego puree.
- Na koniec dodaj masło i na chwilę włącz blender, żeby dobrze wszystko wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz