poniedziałek, 10 listopada 2014

Sos soczyście pomidorowy



Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i szybki sos pomidorowy. Ponieważ, poza cebulą i pomidorami nie ma w nim innych warzyw, za to jest świeża bazylia, tymianek i sporo oleju z oliwek – sos ten smakuje po prostu słoneczną włoską prowincją :)
A do tego przygotowuje się go w ekspresowym tempie!


2-4 porcje
Przygotowanie: 5-10 min.
Gotowanie: ok. 25-30 min.


Składniki
1 puszka włoskich pomidorów w całości (400g)
30g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 gałązki tymianku
2 łyżki świeżej siekanej bazylii
1 średni ząbek czosnku

Przygotowanie
  1. Rozgrzej garnek i wlej do niego oliwę z oliwek.
  2. Wrzuć cebulę i posól. Puści ona wtedy soki, dzięki czemu łatwiej unikniesz jej przypalenia. Jeśli widzisz, że cebula zaczyna się przysmażać dolej oliwy i na moment zdejmij garnek z gazu .
  3. Po ok. 5 min. gotowania dodaj czosnek (starty lub pokrojony w cienkie plasterki), bazylię i tymianek.
  4. Zamieszaj i gotuj przez następne 3 min. (zdj. 1).
  5. Dodaj pomidory, opłucz puszkę niewielką ilością wody i wlej ją do garnka (zdj. 2).
  6. Delikatnie posól i gotuj przez 20 min. na średnim ogniu. Sos się nieco zredukuje, więc postępuj ostrożnie z solą.
  7. Po ok. 10 min. dodaj kilka kropel octu balsamicznego oraz pół łyżeczki cukru.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz