Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i szybki sos pomidorowy. Ponieważ, poza cebulą i pomidorami nie ma w nim innych warzyw, za to jest świeża bazylia, tymianek i sporo oleju z oliwek – sos ten smakuje po prostu słoneczną włoską prowincją :)
A do tego przygotowuje się go w ekspresowym tempie!
A do tego przygotowuje się go w ekspresowym tempie!
2-4
porcje
Przygotowanie:
5-10 min.
Gotowanie:
ok. 25-30 min.
Składniki
1
puszka włoskich pomidorów w całości (400g)
30g
cebuli
3
łyżki oliwy z oliwek
3
gałązki tymianku
2
łyżki świeżej siekanej bazylii
1
średni ząbek czosnku
Przygotowanie
- Rozgrzej garnek i wlej do niego oliwę z oliwek.
- Wrzuć cebulę i posól. Puści ona wtedy soki, dzięki czemu łatwiej unikniesz jej przypalenia. Jeśli widzisz, że cebula zaczyna się przysmażać dolej oliwy i na moment zdejmij garnek z gazu .
- Po ok. 5 min. gotowania dodaj czosnek (starty lub pokrojony w cienkie plasterki), bazylię i tymianek.
- Zamieszaj i gotuj przez następne 3 min. (zdj. 1).
- Dodaj pomidory, opłucz puszkę niewielką ilością wody i wlej ją do garnka (zdj. 2).
- Delikatnie posól i gotuj przez 20 min. na średnim ogniu. Sos się nieco zredukuje, więc postępuj ostrożnie z solą.
- Po ok. 10 min. dodaj kilka kropel octu balsamicznego oraz pół łyżeczki cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz